Stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su, u okviru obeležavanja Dana evropske baštine 2022, bili u službenom obilasku spomenika kulture, Kuće porodice Veljković u Birčaninovoj ulici br. 21 u Beogradu. Gospodja Katarina Veljković Beigbeder je nadahnuto govorila o istoriji svoje porodice, ali i samoj kući koja je podignuta 1883. godine i predstavlja važan segment kulturne baštine Beograda.

Ova jednospratna zgrada stambene namene izvedena je u stilu akademizma XIX veka i komponovana je kao ugaoni objekat sa istovetno rešenim fasadama. Dvorišna zgrada, takodje stambena, sagradjena je izmedju 1878. i 1883. godine. Umetnički paviljon, izgradjen 1931. godine po projektu arhitekte i inženjera arhitekture Vojislava Djokića i inženjera Aleksandra Gavrilovića, specijalno je projektovan i izveden za izlaganje slika i skulptura iz veoma vredne zbirke u svojini porodice. Ova kuća – osim vezanosti za članove porodice Veljković, medju kojima je bilo poznatih političara, pravnika, oficira od uticaja na društveni, politički i umetnički život Srbije – ima i poseban značaj u planskom rešenju kompleksa, neuobičajenom za ekonomski i kulturni nivo sredine.

Nakon obilaska kuće, direktorka Olivera Vučković i konzervatori Zavoda su konstatovali probleme i ponudili stručnu pomoć u njihovom rešavanju, kao i pomoć u prezentaciji i popularizaciji ovog vrednog spomenika kulture koje čuva sećanje na jednu od važnih beogradskih porodica. Kuća porodice Veljković je deo Udruženja Stare kuće Srbije, koje je uključeno u Evropsku organizaciju istorijskih kuća.

http://www.starekucesrbije.com/