Dom porodice Pavlović u Beogradu otvorio je svoja vrata stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su službeno obišli kuću i sa domaćinima, Ivanom i Djordjem Pavlovićem, imali priliku da razgovaraju, kako o bogatoj istoriji kuće i porodice, tako i o izazovima brige o kulturnom dobru. Istaknuta je potreba za tesnom saradnjom vlasnika spomenika kulture i službe zaštite, koja je na primeru upravo ove kuće do sada dala dobre rezultate.

Kuća u Gospodar Jevremovoj ulici 39 podignuta je 1882. godine kao prizemna porodična kuća Koste St. Pavlovića, tadašnjeg načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Oblikovana u akademskom stilu, sa uredjenom baštom, predstavlja primer tipične gradske arhitekture Beograda druge polovine XIX veka. Sprat sa potkrovljem dozidan je prema projektima arhitekte Aleksandra Sekulića 1927. godine. Dom Pavlovića bio je pozornica društvenih dešavanja u kojima su učestvovale mnoge značajne ličnosti političkog i kulturnog života Beograda i Srbije. U njemu se nalazi i bogata, decenijama sakupljana, porodična zbirka domaće i strane umetnosti, dokumenata, odlikovanja, nameštaja, dela primenjene umetnosti, kao i obimna biblioteka.

Od 1971. Dom porodice Pavlović je spomenik kulture. Deo je udruženja Stare kuće Srbije, koje je uključeno u Evropsku organizaciju istorijskih kuća.

http://www.starekucesrbije.com/

https://www.domporodicepavlovic.org.rs/