U utorak 10. aprila, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda imao je zadovoljstvo da ugosti kolege, stručne saradnike Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Petrovaradin predvodjene direktorom Sašom Martinovićem, diplomiranim inženjerom gradjevine i pomoćnikom direktora, arhitektom Jelenom Filipović.

Poseta je započeta obilaskom Centralne kule Starog sajmišta i razgovorima o važnosti kulturnog nasledja, istorije i negovanja kulture sećanja. Arhitekta viši konzervator Zavoda Aleksandra Šević, upoznala je kolege sa projektom i tokovima izvodjenja radova na obnovi ovog izuzetno važnog mesta sećanja i pamćenja koji je funkcionisao najpre kao izložbeni paviljon, a tokom Drugog svetskog rata i koncentracioni logor.

Potom je kolege iz Pokrajinskog zavoda u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Beogradskoj tvrdjavi pozdravila direktorka Olivera Vučković. Kolege su imale priliku i da obidju izložbu ,,Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka“ autora Tatjane Videnović, arhitekte savetnika i Ognjena Tutića, istoričara umetnosti. Kroz autorsko vodjenje, saznali su nešto više o darovitim majstorima iz Crne Trave i njihovom doprinosu u izgradnji vizuelnog identiteta Beograda, kao i važnim apsketima delatnosti Zavoda koji se ogledaju u prezentacije i popularizaciji kulturnog nasledja.

Na posletku, dr Marina Pavlović, arhitekta viši konzervator, provela je kolege kroz istoriju Beogradske tvrdjave, najstarijeg urbanog prostora današnjeg Beograda. Kroz priču o rimskom Kastrumu, srednjovekovnom gradu, Habzburškom vojnom utvrdjenju i Osmanskoj tvrdjavi, kolege su stigle do Zindan kapije gde im je prezentovan rad na obnovi ove srednjovekovne kule sagradjene u 15. veku prema projektu koji je izradio Zavod. Bila je to odlična prilika da se posetioci upoznaju sa radovima koji su na, ovoj izuzetno važnoj srednjovekovnoj strukturi u okviru Beogradske tvrdjave, izvedeni tokom njene poslednje rekonstrukcije.

Poseta kolega iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Petrovaradin protekla je u znaku dobrog raspoloženja, zanimljivih tematskih vodjenja i konstruktivnih diskusija o izazovima savremene konzervatorske prakse sa kojima se suočavamo. U nadi da će ovakve razmene mišljenja i iskustava postati uobičajeni deo rada na zaštiti kulturnog nasledja, njegovoj prezentaciji i popularizaciji, zahvaljujemo se kolegama iz Pokrajinskog Zavoda i ostavljamo otvorena vrata za sve posete, drage kolege i sugradjane.