Prošle godine je Zavod za zaštitu spomenika kulture uradio velike radove na obnovi spomenika „Prvoj Beogradskoj konferenciji Nesvrstanih zemalja“ i vršio je nadzor nad njihovim izvodjenjem. Tom prilikom je nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom. Radovi na sanaciji obeliska izvedeni su sredstvima Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda. U isto vreme, JKP „Zelenilo-Beograd“ je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uredjenju neposredne okoline spomenika.

Pre nekoliko dana je ovaj spomenik ponovo išaran grafitima i Zavod je u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“ očistio ispisano. Još jednom apelujemo na gradjane da se suzdrže od pisanja po spomenicima, jer je naš zajednički zadatak da čuvamo kulturnu baštinu našeg grada. Istovremeno, svaka popravka ili čišćenje iziskuje trošenje budžetskih sredstava.

pre čišćenja najnovih grafita 2022.

posle čišćenja najnovih grafita 2022.

Spomenik je podignut 1961. godine povodom Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu. Izveden je u formi visokog obeliska od 25 metara, koji počiva na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine.

Obelisk danas predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta Nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Kosančićev venac“, koja je utvrdjena za kulturno dobro 1971. godine.

pre i posle radova na obnovi 2021.