U okviru manifestacije Dani Beograda 2024. godine u utorak 16.04.2023. godine u 14 časova otvorena je izložba Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasledje koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pripremio u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov“. Izložbu je otvorila sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, a otvaranju su prisustvovali direktor Omladinskog pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović, direktor Istorijskog arhiva Beograda mr Dragan Gačić, Miloš Jurišić, predstavnici Sekretarijata za kulturu, naše kolege iz Zavoda  kao i brojni gosti.

foto: Predrag Mitić

Autorke izložbe Olivera Vučković, dr Marina Pavlović i Ljubica Radovanović su u saradnji sa kolekcionarom Milošem Jurišićem, tematski oblikovale izložbu koja oslikava arhitektonski i urbanistički razvoj Terazija kao i njihove spomeničke vrednosti. Izložba Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasledje ima za cilj da kroz 42 panoa prenese duh i razvoj beogradske ulice i njene arhitekture, ali isto tako i skice ljudi i dogadjaja koji su oblikovali ovaj prostor i biće otvorena do 21. aprila.

foto: Snežana Negovanović

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je već tradicionalno jedan od nosilaca programa Dana Beograda te smo i ove godine pripremili za sugradjane i goste Beograda, pored izložbe, jedinstvene šetnje kroz arhitektonsko nasledje Beograda.