Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov“, za Dane Beograda 2022. godine je pripremio izložbu Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića. Izložba će biti otvorena na Trgu Republike u četvrtak 14.04.2022. godine u 12 časova i trajaće deset dana.

Rista Marjanović je u javnosti poznat kao ratni reporter, međutim on fotografiše i dokumentuje i u periodu mira. Šetajući gradom između dva svetska rata svojom kamerom beleži ulice, zgrade, ljude i događaje. Upravo ove fotografije posvećene urbanom životu Beograda su inspirisale stručnjake Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da prikažu ovaj, javnosti manje poznat segment opusa čuvenog Riste Marjanovića.

privatna kolekcija porodice Marjanović

Izložba je tematski oblikovana selekcijom  više stotina snimaka ovog srpskog fotografa, iz zbirke foto-negativa koji se čuvaju u arhivi Zavoda, kao i kolora koji su u vlasništvu naslednika Riste Marjanovića. Kao dragoceni dokument vremena, fotografije prikazuju neke od najznačajnijih objekata, danas utvrđenih za kulturna dobra i na izložbi koja povezuje nekad i sad, jasno su istaknute vrednosti kulturnog nasleđa koje baštinimo na prostoru grada Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je već tradicionalno jedan od nosilaca programa Dana Beograda. I ove godine pripremili smo za sugrađane i goste Beograda, pored izložbe, šetnje kroz arhitektonsko nasleđe Beograda, kao i radionice za najmlađe. Prijavljivanje za šetnje je na sajtu Dana Beograda.