U saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Udruženja Crnotravaca Beograd i Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu priredjena je izložba ,,Crnotravci graditelji Beograda: graditeljska delatnost pečalbara crnotravskog kraja u Beogradu u 19. i prvoj polovini 20. veka“.

Otvaranje izložbe bićeu četvrtak 14. marta u 14 časova u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan Gornji grad br. 14. Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2024. godine. Autori izložbe su Tatjana Videnović, arhitekta, konzervator savetnik i Ognjen Tutić, master istoričar umetnosti.

Cilj izložbe je osvetljavanje fenomena crnotravske graditeljske delatnosti i pečalbarskog duha i bliže upoznavanje sa pojedincima i grupama, dundjerima, samoukim majstorima, neimarima, ali i afirmisanim graditeljima i inženjerima poreklom iz Crne Trave koji su odigrali značajnu ulogu u izgradnji vizuelnog identiteta Beograda u ključnim fazama njegovog urbanističkog i graditeljskog razvoja. Kroz prizmu najznačajnijih objekata ,,oblikovanih crnotravskom perdaškom“, utvrdjenih za kulturna dobra ili prepoznatih i vrednovanih u okviru prostornih kulturno-istorijskih celina, izložba predstavlja najznačajnije graditeljske poduhvate u prestonici u čijoj izgradnji su učestvovali Crnotravci. Na taj način, opšteprihvaćena teza o Crnotravcima kao dobrim majstorima i talentovanim graditeljima, biće prezentovana kroz najznačajnija graditeljska ostvarenja posebnih arhitektonsko-urbanističkih i kulturno-istorijskih vrednosti koja do danas identetski odredjuju urbano jezgro Beograda.