Izložbom „130 godina velike staklene bašte u Botaničkoj bašti Jevremovac“, nastalom u saradnji Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture zvanično će biti otvorena manifestacija Dani evropske baštine. U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u utorak 13. septembra 2022. godine u 13 sati, publici će na izložbenim panoima biti prikazan istorijat razvoja univerzitetske botaničke bašte, primeri staklenika u velikim evropskim gradovima kroz originalnu fotodokumentaciju, direktni i posredni uzori staklene bašte u „Jevremovcu“, problemi sa kojima su se ova institucija, kao i objekat, suočavali tokom decenija, vreme rekonstrukcije, ukupan izgled, dekorativni detalji, kao i dragoceni biljni fond koji se ovde čuva. Izložba će biti otvorena mesec dana i moguće ju je posetiti svakog dana od 9 do 19 sati.


Tema ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine – Održivo nasledje, otvorila je prostor za medjuinstitucionalnu saradnju ustanova koje se bave zaštitom, očuvanjem i unapredjenjem s jedne strane prirodnog, a s druge strane kulturnog dobra. Autori izložbe su istoričarka umetnosti, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ksenija Ćirić i dr Tomica Mišljenović, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Velika staklena bašta proizvedena je u Drezdenu i na današnje mesto postavljena 1892. godine. Svojom arhitekturom, materijalizacijom i ukupnom estetikom ona je rezultat devetnaestovekovne industrijske revolucije u Evropi, ali i simbol ubrzanog razvoja Beograda i Srbije u vreme dinastije Obrenović. Iako je svoje mesto u našoj prestonici dobila nakon smrti Josifa Pančića, ona je svedočanstvo razvoja botanike kao naučne discipline i ukupnog društvenog napretka. Kolekciju biljaka u velikoj staklenoj bašti danas čini preko 1000 vrsta iz različitih krajeva sveta, a mnoge od njih su retke i ugrožene. Pored izuzetnog estetskog ugodjaja koji ova bogata kolekcija biljaka pruža posetiocima, njen poseban značaj je u primeni u edukativne i naučne svrhe.
Ideja i cilj priredjivanja izložbe su ne samo obeležavanje trinaest decenija trajanja velike staklene bašte, već i isticanje njenih arhitektonskih, kulturnih, istorijskih, ambijentalnih, naučnih i drugih vrednosti koje je neophodno sačuvati za buduće generacije.