Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ove subote 25. maja organizuje veliku proslavu desetogodišnjice svog programa za mališane „Nasledje za decu“. Niz zabavnih i edukativnih programa ima cilj da kod najmladje publike probudi svest o značaju kulturnog nasledja i da podstakne njihovu zainteresovanost za očuvanje tradicije i kulturnih vrednosti.

Sa početkom u 11 časova, u svečanoj sali Zavoda održaće se svečana akademija i dodela zahvalnica osnovnim školama i učiteljima, koji su svojim učešćem i trudom doprineli realizovanju projekta tokom proteklih deset godina. Program će uveličati dečji hor Osnovne škole „Karadjordje“, učenici Srednje muzičke škole „Stanković“, potom deca iz Kulturno umetničkog društvo „Srma“, kao i Klub istorijskog plesa koji će se predstaviti gradjanskim igrama.

Od podneva pa 18 časova deca će imati priliku da se upoznaju sa arheologijom, starim zanatima, spomenicima kulture, starim igrama, tražeći arheološke ostatke u pesku, bojeći i crtajući kuće, slušajući o nasledju i tradiciji i oprobavajući se u starim zanatima. Moći će da upoznaju arheologe, istoričare umetnosti, etnologe, arhitekte, konzervatore, ali i grnčara, opančara, kaligrafa, vezilju…

Projekat „Nasledje za decu“, su osmislile konzervatorke Zavoda Ana Sibinović i Sladjana Milojević i za ovih deset godina su ostvarile veoma uspešnu saradnju sa velikim brojem osnovnih škola i predškolskih ustanova, a kroz projekt su razvile i prvi edukativni kviz o kulturnom nasledju, kao i bojanku sa kulturnim dobrima.