U prisustvu predstavnika grada Beograda i Sekretarijata za kulturu, kao i mnogobrojnih prijatelja i poštovalaca rada naše kuće, u petak 26. maja 2023. godine, svečano je obeležen dan Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Tim povodom Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda je podsetila prisutne na najvažnije projekte koji su realizovani u prethodnoj godini – Projekta rekonstrukcije Spomenika Vuku Karadžiću, projekta za Komandu vazduhoplovstva u Zemunu, radova na Velikom paviljonu Astronomske opservatorije na Zvezdari, nadzora nad Centralnom kulom Starog sajmišta prema našem projektu, zgradom BIGZ-a, zgradom Sava centra i druge, utvrdjenih kulturnih dobara na predlog Zavoda Crkve Svetog Arhandjela Gavrila u Šopiću i Crkve Blažene deve Marije, bogate izdavačke delatnosti, učešća na manifestacijama, organizacije izložbi, sprovodjenja programa edukacije za osnovce i srednjoškolce…

Povodom dana Zavoda publici je predstavljen deo izložbe „50 za 50 — Oni su nas učili” Društva konzervatora Srbije, medju kojima su i kolege koje su nekada bile zaposlene u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Posebno mesto zauzima istoričar umetnosti, Jovan Sekulić, pionir zaštite kulturnog nasledja kod nas, utemeljitelj gradske službe zaštite, osnivač i prvi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. NJemu u čast, na predlog zaposlenih u Zavodu, a na osnovu Odluke Upravnog odbora, uspostavljena je nagrada Jovan Sekulić za oblast zaštite nepokretnog kulturnog nasledja grada Beograda. Ova nagrada će se pojedincima ili autorskom timu dodeljivati za projekte u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasledja koji su se realizovali na teritoriji svih sedamnaest opština grada Beograda iz delatnosti arhitekture, istorije, istorije umetnosti, arheologije, urbanizma, jednom u pet godina, a prva nagrada biće dodeljena 2025. godine.

Na svečanosti se ispred grada Beograda prisutnima obratio arhitekta Marko Stojčić, gradski urbanista  koji je ukazao na značaj kulturnog nasledja i institucije grada koja se bavi čuvanjem, održavanjem i prezentovanjem na najbolji način uz sve izazove i probleme sa kojima se susreće.

Na kraju se prisutnima obratio Pavle Jovanović, bratanac Jovana Sekulića, ukazujući na značaj i čast koja je pripala porodici i svim poštovaocima rada Jovana Sekulića uspostavljanjem nagrade koja nosi njegovo ime.