U okviru manifestacije Dani Zavoda u subotu 25. maja 2024. godine proslavili smo jubilej 10 godina projekta Nasledje za decu.

Obeležavanje jubileja započeli smo svečanom akademijom i dodelom zahvalnica osnovnim školama i učiteljima, koji su svojim učešćem i trudom doprineli realizovanju projekta. Tom prilikom smo se osvrnuli na uspešnih 10 godina rada autorki projekta, naših koleginica, Ane Sibinović i Sladjane Milojević i saradnje sa osnovnim školama i predškolskim ustanovama na teritoriji grada Beograda. Projekat Nasledje za decu je započeo 2014. godine kada je održano prvo predavanje i radionica u OŠ „Kneginja Milica“ na Novom Beogradu, sa preko stotinu učenika svih odeljenja tadašnjeg drugog razreda, a u okviru svečane akademije imali smo priliku da čujemo kako je sve to izgledalo iz ugla tada prisutnih djaka, učitelja i direktora, na koji način je projekat njih oblikovao i kakve uspomene nose.

U okviru ovog dogadjaja, naši glavni gosti i zvezde dana su bili upravo naši najmladji sugradjani za koje smo organizovali bogat umetnički program u okviru koga su učestvovali: dečji hor Osnovne škole „Karadjordje“, učenici Srednje muzičke škole „Stanković“ koji su izveli numere na violini i violončelu, Kulturno-umetničko društvo „Srma“ nastupilo je sa igrama iz okoline Crnorečja i vlaškim igrama, veterani Kluba istorijskog plesa i učenici Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ predstavili su se specifičnim koreografijama inspirisanim plesnim tradicijama iz 19. veka. Nakon binskog programa, deca, njihovi drugari i roditelji su nastavili druženje sa nama u okviru radionica na temu zaštite kulturnog nasledja grada Beograda i Republike Srbije i zanatlijama iz udruženja „Naše ruke“.