pozivnica(2)

Izložbom „Vreme i nasledje – satovi na fasadama beogradske arhitekture“ Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u sredu, 16. septembra 2020. godine, otvara ovogodišnju manifestaciju Dani evropske baštine i obeležava jubilarnih 60 godina od svog osnivanja.

Zašto je sat inkorporiran u arhitektonsko rešenje objekata koji su u raznim istorijskim etapama obeležili razvoj prestonice, u čemu leži njegova simbolika i na koji način on doprinosi spomeničkim vrednostima jesu pitanja na koja odgovara izložbena postavka i prateći katalog. Autorke izložbe su istoričar umetnosti Ljubica Radovanović i dokumentarista Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Sladjana Milojević.

Svečano otvaranje je planirano 16. septembra 2020. godine u 14:00 časova na platou ispred zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan Gornji grad br. 14, a izložbenu postavku posetioci će moći da vide u svečanoj sali Zavoda.

Imajući u vidu da su na snazi mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19 molimo sve posetioce da se prilikom ulaska u prostorije Zavoda pridržavaju propisanih preventivnih mera zaštite: držanje odstojanja, upotreba maske i dezinfekcionog sredstva jer su nam vaše zdravlje i bezbednost na prvom mestu.