U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 11. aprila održana je konfrencija za medije povodom ovogodišnje manifestacije Dani Beograda u organizaciji Sekretarijata za informisanje Grada Beograda i Omladinskog pozorišta Dadov kao izvršnog producenta Dana Beograda 2023.

Na konferenciji su istorijatu i značaju Dana Beograda kao i ovogodišnjem programu manifestacije govorili su Vladimir Mijović, v.d. direktora Omladinskog pozorišta Dadov, Andrija Bojanić, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu, Stefan Milenković, violinista i učesnik u programu manifestacije i Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Olivera Vučković je istakla da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda već dvadeset godina učestvuje u ovoj manifestaciji, a poslednjih pet godina aktivno kroz realizaciju šetnji kroz kulturno nasledje Beograda i ove druge zanimljive programe.

U utorak 12. aprila u 14 časova na Trgu Republike otvaramo izložbu „Nasledje na razglednicama Beograda“ koja je tematski oblikovana od selekcije napravljene medju više stotina razglednica iz perioda 1895-1941. koje su deo privatne kolekcije Snežane i Dragana Vicića.

Stručna vodjenja kroz istoriju i arhitekturu Beograda konzervatora Zavoda otvara Arhitektonska riznica Terazija – u subotu 15.04. u 11 časova, a potom istog dana Beogradske crkve uoči Uskrsa u 14. časova. U ponedeljak 17.04. vas u 11 časova vodimo kroz Područje Knez Mihailove ulice u 19. veku, do Opservatorije na Zvezdari u podne, a Svetosavskim platoom i Hramom Svetog Save u 14 časova. U utorak 18.04. u 17 časova pričamo o turskom Beogradui 500 godina ispijanja kafe. Poslednja ovogodišnja šetnja je Beograd u malom – Ulica Kralja Petra u sredu u 17 časova.

Za najmladje tu su naše popularne radionice za decu – ovoga puta „Bajkoviti Beograd” u zgradi Zavoda u sredu19.04. u 14 časova.