Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda tradicionalno i ove godine učestvuje u realizaciji manifestacije Dani Beograda zajedno sa Omladinskim pozorištem Dadov.

Dani Beograda su manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

U okviru bogatog programa manifestacije, pripremili smo izložbu, šetnje kroz kulturno nasledje naše prestonice na koje će vas voditi stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i radionicu za naše najmladje sugradjane.

Prijava se vrši na stranici https://danibeograda.rs/events/

Zavod je za vas pripremio programe:

14. 04. u 12.00 časova – otvaranje izložbe „Nasledje Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“

U okviru Dana Beograda 2022. godine biće realizovana izložba „Nasledje Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ na kojoj će biti prikazano nepokretno nasledje grada. Beogradske ulice, zgrade, ljudi i  dogadjaji bili su inspiracija Risti Marjanoviću, koji je beležio svaki segment burne istorije grada, gradski život, sve važne aktere grada, dok je lepota i arhitektonsko oblikovanje nekih zgrada već tada bila prepoznata, a danas se to i potvrdilo kroz njihov status spomenika kulture.

Izložba je tematski oblikovana od selekcije  napravljene medju više stotina nikad ranije vidjenih snimaka srpskog fotografa, a najveći deo materijala su originalni kolori koje smo dobili zahvaljujući ljubaznosti sina i unuke Riste Marjanovića.

16. 04. u 11.00 časova – Ulica kneza Miloša

Šetnja sa stručnim saradnicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pruža jedinstven uvid u spomeničko nasledje Ulice kneza Miloša. Uz mogućnost neposrednog sagledavanja ukupnog graditeljskog fonda ovog prestižnog beogradskog bulevara, a pre svega 12 proglašenih spomenika kulture, publika će biti u mogućnosti da čuje istorijat razvoja ulice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih, urbanističkih, memorijalnih i drugih vrednosti. Sećanja na različite periode i političke prilike i sa njima u vezi primenjene arhitektonske postulate i stilove, obezbediće razumevanje konteksta iz kojih su iznikla ova kulturna dobra. Time će se kulturno nasledje bolje razumeti što predstavlja prvi i najvažnijih korak u njegovom daljem očuvanju.

16. 04. u 13.00 časova – Novi Beograd

Park prijateljstva utvrdjen je za znamenito mesto i prirodno dobro Beograda. Okružen je najznačajnijim novobeogradskim gradjevinama – Palatom Srbija, Muzejom savremene umetnosti i Palatom Ušće. Park je memorijalnog karaktera formiran povodom Prve konferencije nesvrstanih u svetu održane u nekadašnjoj zgradi Saveznog izvršnog veća 1961. godine. Spomen-park arhitekte Milana Pališaškog zamišljen je kao muzej na otvorenom sa univerzalnom porukom mira svih naroda sveta. Ali to je samo polazna tačka ove šetnje. Iz Parka prijateljstva posetioci će krenuti ka Sava centru. Više reči o ovom zdanju biće na samoj lokaciji, ipak u objekat se neće ulaziti zbog aktuelnih radova ali će posetioci imati jedinstvenu priliku da sagledaju Sava centar kroz prizmu zaštite kulturnog nasledja. Šetnja će se odatle nastaviti ka Bloku 22 i Bloku 23 koji se nalaze u neposrednoj blizini i koji predstavljaju krajnju tačku ove šetnje.

17. 04. u 11.00 časova – Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom

Po prvi put ekskluzivno Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizuje šetnju koja će posetiocima razotkriti zanimljivosti o razvoju Bulevara kralja Aleksandra i transformaciji Beograda iz orijentalne varoši u prestonicu po uzoru na zapadnoevropske metropole. Dok se kroz novo uredjenje prati transformacija od turske varoši ka modernom gradu, kroz upravne odluke – poput izmeštanja fišekdžija na periferiju – prepoznaje se politika čuvanja stare varoši i njenog planskog širenja naseljavanjem siromašnih zanatlija na ovom prostoru. Čitanje Hatišerifa na prostoru uz današnju crkvu Svetog Marka 1830. godine, zatim podizanje stare crkve i izmeštanje groblja iz Brankove ulice na prostor Tašmajdana, predstavljalo je polaznu tačku za afirmisanje novog prostora za život srpskog stanovništva.

17. 04. u 13.00 časova – Dositej u Beogradu

Šetnja je posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika. Spomenik Dositeju Obradoviću danas se nalazi u Akademskom parku, zajedno sa spomenicima istaknutim srpskim naučnicima i predstavlja početnu tačku šetnje. Odatle će se nastaviti ka Zgradi Velike škole i Dositejevom liceju, a posetioci će imati priliku da čuju više o celini „Područje oko Dositejevog liceja“, jednom od najstarijih i najznačajnijih gradskih prostora u Beogradu u okviru kog su do danas sačuvani objekti od izuzetne vrednosti. Za neke od njih vezano je nastajanje i delovanje najznačajnijih ustanova u Srbiji iz vremena Prvog srpskog ustanka i ime Dositeja Obradovića.

18. 04. u 11.00 i 13.00 časova – Radionica za decu „Upoznaj Beograd da bi ga više voleo“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pored šetnji koje su u prvenstveno namenjene odraslima, organizuje i program za naše najmladje sugradjane. Radionica i predavanje će obraditi temu celina i zaštićenih prostora Beograda putem zanimljivih edukativnih zadataka. Program je namenjena deci uzrasta od 6 do 10 godina.

18. 04. u 16.00 časova – Opservatorija na Zvezdari

Šetnja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari nudi interesantan osvrt na istoriju i razvoj astronomske prakse na našem podneblju, ali i uvid u izvedene radove na ovom zdanju, njihov tok i izazove. Astronomska opservatorija, koja je počela sa radom 1891. predstavlja jednu od najstarijih naučnih institucija u Srbiji. Sagradjena je izmedju 1929. i 1931. godine prema projektu arhitekte Jana Dubovog, kao kompleks sa Upravnom zgradom i paviljonima u koje je smeštena astronomska oprema. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da vide veliki teleskop u zgradi velikog refraktora.

19. 04. u 16.00 časova – Stari dvor

Poseta Zgradi Starog dvora predstavlja jedinstveno iskustvo. Podizanjem zgrade Starog dvora formiran je kompleks dvorskih objekata. Vremenom je nekadašnji izgled donekle izmenjen, ali je u osnovnim odnosima zgrada zadržala prvobitni raspored i izgled. Posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa istorijom podizanja i značajem ovog zdanje, sa ulogom koju je ono imalo u bitnim istorijskim dogadjajima i njegovom spomeničkom vrednošću.