„Београд знам да чувам“ прва апликација о непокретном културном наслеђу на подручју Града Београда, у форми квиза, игрице

У Заводу за заштиту споменика културе града Београда, у среду 04. марта 2020. године, одржана је промоција прве бесплатне андроид апликације квиза знања „Београд знам да чувам“.

1

 

Завод за заштиту споменика културе града Београда је 2014. године покренуо едукативни пројекат „Наслеђе за децу“. Као производ вишегодишњег развијања пројекта настала је идеја да се креира андроид апликација квиз знања „Београд знам да чувам“, која омогућава да се на лако доступан начин на језику који деца најлакше и најбрже разумеју учине доступним основни појмови, информације и фотографије културних добара. На забаван начин кроз својеврсна такмичења у знању уз коришћење дигиталних алата развијаће се свест о културном богатству које поседујемо а које је у школама у оквиру предмета које изучавају можда недовољно заступљено.

2 3

 

Медији, стручна јавност и будући корисници апликације, школарци из Основне школе “Михаило Петровић Алас“, могли су да сазнају више о самом пројекту од ауторки Ане Сибиновић, дипломираног етнолога и Слађане Милојевић, документаристе Завода, док је пуштање апликације у рад ексклузивно најавила Оливера Вучковић, директор Завода.

4

 

Апликација „Београд знам да чувам“ је едукативног карактера и функционише без приступа интернету. Преузимање са Google Play продавнице је бесплатно, инсталирање је на локалном уређају – андроид телефону или таблету, без могућности изласка на друштвене мреже и интернет. Пројекат је финансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

5c

 

Београдско наслеђе је богато и слојевито и тек када научимо и спознамо све тајне које крије знаћемо да га на прави начин чувамо и волимо.

BeogradZnamDaCuvam-QR

 

Link na Playstore-u je: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.coprix.spomenik

Preuzmite-Belo