U okviru tradicionalne gradske manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Beograda „Beogradska zima“, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je priredio za decu zanimljiv program pod nazivom „Bajkovito nasledje – dvorci, princeze, prinčevi i zmajevi“. Program je planiran za četvrtak 29. decembra 2022. godine u vremenu od 12:00 – 16:00 časova.

Na radionici od 12:00 – 13:00 časovau Zavodu, najbajkovitijoj kući na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave, pričaćemo deci o nasledju grada Beograda – dvorcima, princezama, prinčevima i zmajevima. Biće reči o Despotu Stefanu Lazareviću, princu i vitezu, pripadniku Viteškog reda Zmaja. Prikazaćemo slike spomenika kulture koji su nekad bili dvorci i u kojima su živeli pravi prinčevi i princeze, kraljevi i kraljice iz naše prošlosti – Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Stari, Novi i Beli dvor. Upoznaćemo naše najmladje sa srpskim princezama i vladarkama kneginjom Ljubicom Obrenović i kraljicom Marijom Karadjordjević. Na kraju ovog dela svi zajedno ćemo zaigrati digitalni kviz „Beograd znam da čuvam“ – prvu aplikaciju o kulturnom nasledju Beograda koja je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja. Za uspešan rad na radionici deca će kao poklon dobiti bojanku „Nasledje za decu“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ od 13:00 – 14:00 časova, Zavod je organizovao radionicu zanata koji su se koristili u najstarije vreme, a deca će moći da učestvuju u izradi proizvoda starih zanatlija. Sa nama će biti opančar, korpar, kaligraf, a biće predstavljen vez i mozaik.

U vremenu od 14:00 – 15:00 časova dugogodišnji saradnici i prijatelji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dečje pozorište „Pan“ će odigrati za svu decu predstavu „Zlatokosina novogodišnja avantura“. Deca će uživati i u pozorišnoj predstavi sa Deda Mrazom, a Zavod je spremio i poklon – novogodišnje paketiće kako bi uživanje bilo potpuno.

Programu je moguće da prisustvuje tridesetoro dece.

Prijave za program na mejl sladjana.milojevic@beogradskonasledje.rs