Радови на реконструкцији и рестаурацији Споменика Победнику

Радови на реконструкцији и рестаурацији Споменика Победнику на Београдској тврђави изазвали су велику пажњу јавности, а најзначајнији корак у овој фази радова, свакако представља спуштање бронзане фигуре, као неминован део процеса рестаурације, и њено одношење у атеље вајара др Зорана Кузмановића на поправку. Завод за заштиту споменика културе града Београда је тим поводом осмислио низ корака којим би читава заинтересована јавност била укључена, чиме би се остварила потпуна транспарентност поступка. Најпре је отворен twitter налог @pobednikSK на коме Завод редовно извештава о планираним и изведеним корацима, потом је за дан демонтаже скулптуре предвиђен live пренос на Facebook страници Завода.

IMG_2037 IMG_2035

Демонтажа бронзане скулптуре предвиђена је за 10. октобар 2019. године. По демонтажи и постављању скулптуре на одговарајуће возило, заинтересовани суграђани ће на Цариградском друму имати прилике да се „очи у очи“ упознају са Победником, да изблиза виде његова оштећења, што је свакако изванредан историјски догађај, као и сама рестаурација након више од девет деценија.

image0 2

Споменик Победнику подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића. Утврђен је за културно добро 1992. године (Службени лист града Београда бр. 26/92). Такође, Споменик Победнику се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију (Одлука о утврђивању „Сл. гласник СРС“ бр. 14/79).

Тачну сатницу демонтаже бронзане скулптуре и детаље о акредитацији доставићемо у наредном саопштењу.