Вила Штерић утврђена за културно добро

На предлог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Вила Штерић, једно од најзначајнијих модернистичких остварења изузетно плодног и значајног аутора архитекте Милана Злоковића, је на седници Владе Србије одржаној у јулу месецу проглашена за споменик културе. Ова слободностојећа, двоспратна вила, L основе, саздана је од форми кубичних облика. Конципирана је 1932. године у духу функционалистичке архитектуре. У примењеном концепту кубичног волумена сагледава се утицај чувеног архитекте Адолфа Лоса, а сагласје ентеријера и екстеријера, разуђена основа и степеновање планова по дубини говори о утицају интернационалног стила. Функција објекта и форма су обједињени и уклопљени у  природно окружење, што високо вреднује ову грађевину према критеријумима естетског функционализма. Представља сведочанство високог домета српске модерне.

fb0a03172edbf13f0a98b1e5f99f2f00

Аутор Милан Злоковића (6. април 1898, Трст – 29. мај 1965, Београд) је један од најзначајнијих  архитекaта српског модернизма. Године 1921. завршио је архитектуру у Београду, а затим је студирао у Паризу. Године 1928. био је један од оснивача Групе архитеката модерног правца, ГАМП, која је постојала до 1934. године. Од 1950. године је професор на Архитектонском факултету. Изводио је школске, болничке, хотеле и друге зграде у Матарушкој Бањи, Призрену и Београду.

naslovna

На изложби „Модерна Београда-архитектонска баштина престонице“ коју је Завод за Заштиту споменика културе града Београда приредио 2018. године била је представљена и Вила Штерић. Макета ове виле се чува у Музеју науке и технике у Београду.

F_0890 (055)