Трећи циклус предавања „Наслеђе за децу” у београдским основним школама

Почела је трећа сезона предавања које Завод за заштиту споменика културе – установа културе од националног значаја држи основцима, а од ове сезоне у програм предавања, поред свих споменика културе, свих врста и категорија споменика, укључили смо и археологију.

Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда, у оквиру циклуса предавања и радионица „Наслеђе за децу”, одржала је предавање ученицима другог разреда Основне школе „Дринка Павловић”.

Било је речи и о народном градитељству, сакралним и световним објектима, јавним споменицима и споменицима културе у целини.  Наишли смо на веома добар пријем свих ученика. Иако су то за младе основце нове теме, они их уз помоћ интерактивне презентације лако савладавају и усвајају, чиме наш пројекат добија свој пуни смисао.

На предавању су се деци обратиле и етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић из Завода за заштиту споменика културе, које су основцима у оквиру културног наслеђа Београда и народног градитељства представиле објекте кафане „Знак питања”, Манакову кућу, Конак кнегиње Љубице.

На крају предавања за основце је организована и радионица, где су, уз поделу флајера и разговор о представљеним објектима,  деца цртала приказане споменике културе.