Сатница спуштања бронзане скулптуре Победника у четвртак 10.10.2019.

Као део процеса радова на реконструкцији и рестаурацији Споменика Победнику на Београдској тврђави у четвртак 10.10.2019. године предвиђено је спуштање бронзане фигуре и њено одношење у атеље вајара др Зорана Кузмановића на рестаурацију. Завод за заштиту споменика културе града Београда ће акредитовати новинаре који ће имати прилику да са предходно одређеног места снимају сам процес скидања скулптуре од 11 сати.

Грађани ће имати прилику да цео догађај прате путем live преноса на Facebook страници Завода за заштиту споменика културе града Београда. Сви заинтересовани посетиоци ће у периоду од 13-15 часова имати могућност да на Цариградском друму, (улаз из правца Узун Миркове улице) погледају изблиза Победника.

Горњи град Београдске тврђаве ће бити затворен за посетиоце 10.октобра у периоду од поноћи до 13.00 часова.

Споменик Победнику подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића. Утврђен је за културно добро 1992. године (Службени лист града Београда бр. 26/92). Такође, Споменик Победнику се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију (Одлука о утврђивању „Сл. гласник СРС“ бр. 14/79).

Акредитација за медије са упутствима је доступна на званичној интернет страни Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Преузмите захтев за акредитацију