ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ – Ратни фото-репортер Риста Марјановић

RISTA MARJANOVICh е-poziv V2

У години обележавања стогодишњице победе у Првом светском рату Завод за заштиту споменика културе града Београда реализује изложбу фотографија „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ и тако се придружио овом великом јубилеју.

Изложба „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ у сарадњи са ЈМУ Радио-телевизијом Србије биће отворена у четвртак  4. oктобра 2018. године у 19 часова у Галерији РТС-а. Изложба ће трајати до 28. октобра 2018. године.

Збирка фото-негатива Ристе Марјановића још 1958. године препозната је као изузетна вредност за наш народ и стављена под заштиту државе Решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС.

Рад на Збирци фотографских снимака Ристе Марјановића  отпочео је 70-тих година прошлог века, када су стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда заједно са Ристом Марјановићем, пред његову смрт, каталошки обрадили, тематски разврстани и хронолошки распоредили снимке. Године 1973. издат је и каталог под називом Збирка Фото-негатива Ристе Марјановића, који је урадио историчар уметности Завод за заштиту споменика културе града Београда Милојко Гордић.

Активирање рада на Збирци поново је отпочело 2010. године. Обновљена је сарадња са породицом Марјановић као правним носиоцем ауторских права на фотографске снимке, јер су од почетка па до дана данашњег оригинални фото-негативи у поседу најпре Ристе Марјановића, а затим и наследника.

Изузетно важан сегмент стваралаштва фотографа Ристе Марјановића, првог српског фото-репортера, сведока времена од 1910. до 1960. године, представљају фотографије Првог светског рата, за које је носилац титуле „екселенција фотографије”, коју је добио од Удружење професионалних фото и филмских радника и уметника фотографије 1965. године.

У документацији Завода за заштиту споменика културе града Београда налази се 8.542 репродукованих снимака као фототека Збирке фото-негатива Ристе Марјановића. За саме догађаје Првог светског рата везано је око 500 снимака.

Аутори изложбе су Милојко Гордић и Снежана Неговановић из Завод за заштиту споменика културе града Београда. Изложба је подржала потомци Ристе Марјановића.

Израда изложбе и каталога су финансирани средствима Секретаријата за културу Скупштине града Београда.