Радионица Belgrade Public Spaces / Yacht Design, International Workshop at Belgrade 24.09. до 02.10. 2016. – предавање: Пилони моста краља Александра I и простор у њиховој близини

У оквиру радионице Belgrade Public Spaces / Yacht Design, International Workshop at Belgrade, која је одржана од 24.09. до 02.10.2016. године у организацији Факултета за уметност и дизајн, Униветрзитета John Naisbitt и Scuole di Architettura AUIC e Design, Politecnico di Milano, стручни сарадник Завода заштиту споменика културе града Београда, историчар уметности Александар Божовић је одржао излагање на тему: Пилони моста краља Александра I и простора у њиховој близини. Предавање је одржано у недељу 25. септембра у простору Галерије Колектив у Карађорђевој бр. 53.radionica-sl-1 radionica-sl-2

Мост краља Александра I је грађен у периоду од 1930-34. године према пројекту архитекте Николаја Краснова. Изведен је у духу романтичарско-историцистичке архитектуре са елементима романо-византијског стила. Замишљен је и реализован као значајан утилитаран објекат који је требало да представља спој модерног инжењерства и историцистичке архитектуре. Услед ратних разарања 1941. године променио је свој првобитни облик. Након рата извршене су реконструкције и адаптације пилона у два наврата 1955-56. и 1975-78. године.

most-kralja-aleksandra-i-krajem-30ih-sl-3Изградњом моста затечена урбана структура, дела простора Савамале и Косанчићевог венца је у извесној мери трансформисана, због потребе да се обезбеди примарна инфраструктурна комуникација за реализацију нове градске целине, на левој обали Саве.

Мост представља значајно материјално сведочанство које говори о условима друштвено-економског, културно-историјског и техничког развоја у периоду Краљевине СХС/Југославије, сведочанство о деловању значајних и истакнутих личности из националне историје, велику уметничку и естетску вредност као значајно ауторско остварење истакнутог архитекте који је деловао у периоду Краљевине СХС/Југославије.