Предавање посвећено Косанчићевом венцу студентима Пејзажне архитектуре Шумарског факултета у Београду

Студенти четврте године Пејзажне архитектуре и хортикултуре Шумарског факултета у Београду, са професорком Драганом Ћоровић, присуствовали су у Заводу за заштиту споменика културе града Београда 28.11.2016. године предавању посвећеном Косанчићевом венцу, просторној културно-историјској целини од великог значаја.20161128_144534

Са историјским развојем ове значајне целине, свим њеним културним слојевима и споменицима културе студенте је упознала Бојана Ибрајтер Газибара, дипл. историчар уметности, виши стручни сарадник Завода. Фокус предавања био је стављен на кључне догађаје и личности, који су определили изглед и значај Косачићевог венца. У другом делу предавања студенти су били у прилици да од Радета Мрљеша, дипл. инжењера архитектуре, из прве руке, с обзиром на то да са колегиницом Љиљаном Контом испред Завода учествује у реконструкцији Косанчићевог венца, чују о плану реконструкције, као и о проблемима и изазовима са којима се конзерватор током овако великог пројекта суочава.

savska-padina-oko-1900 wp_20161128_14_45_55_proС обзиром на то да су се студенти, у оквиру наставног програма на факултету, бавили различитим темама и задацима везаним за Косанчићев венац, сусрет са сарадницима Завода за заштиту споменика културе града Београда и прилика да поставе питања и искажу своје дилеме, биће драгоцени за наставак рада на проучавању ове просторне целине.