Поводом 70. година од ослобођења града Београда и општине Гроцка

Поводом 70. година од ослобођења града Београда и општине Гроцка, на Дан ослобођења општине Гроцка у великој сали Општине у петак 17.10 2014.године одржан је програм посвећен култури сећања, у организацији ГО Гроцка и Центра за културу Гроцка.

Присутним званицама, тим поводом, Нада Живковић, дипл етнолог, виши стручни сарадник у Заводу за заштиту споменика културе града Београда,одржала је предавање, са видео –презентацијом, у којем је говорила о значају, симболици, материјалним и нематеријалним вредностима Спомен-костурнице у Ритопеку – утврђеном културном добру-споменику културе.

Споменици су обележја  времена и простора, одрази су политичких идеја и носиоци порука који величају њихове вредности. Они су материјализовани део историје који треба  да надживи тренутак који обележава.

Споменик са костурницом палим црвеноармејцима и борцима НОВ у биткама за Београд, подигнут је у Ритопеку октобра 1946. године. Пројекат споменика израдио је архитекта Момчило Белобрк, а рељефе архитекта Бранко Крстић. Замишљен је као доминирајућа вертикала, висине 12 m на узвишењу поред Дунава, да би могао да се сагледава и са веће удаљености.

Препознавање и очување аутентичне материјалне и нематеријалне поруке споменика и спомен обележја је професионална обавеза свих који се на различите начине баве њима и предуслов за  квалитетан опстанак.