Посета Амбасадора Републике Француске Фредерика Мондолонија и Министра Зоранa Ђорђевића радовима на обнови Споменика захвалности Француској

У среду 20.06.2018. године Амбасадор Републике Француске у Србији Њ.Е.Фредерик Мондолони и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, посетили су радове на рестаурацији и санацији Споменика захвалности Француској на Калемегдану. Радове на обнови је уваженим гостима представио архитекта Зоран Туцић, виши стручни сарадник – конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда, аутор пројекта обнове. На самом градилишту гости су имали прилику да присуствују постављању мермерних блокова типа „carrara bianco-c“ за први ниво постамента споменика.

F_0961 (105) F_0961 (111) F_0961 (114)

У посебно урађеној хали у којој се изводи рестаурација бронзане скулптуре, рад Ивана Мештровића, поступак обнове презентовао је вајар Зоран Кузмановић, ангажован на обнови овог изузетно вредног скулпторског дела, објаснивши детаљно методологију рада и планиране наредне кораке.

F_0961 (128) F_0961 (130) F_0961 (135)

Посети су присуствовали и представници Амбасаде Француске Никола Фај, први саветник амбасадора Републике Француске, Филип Делсол, војни аташе у Амбасади Републике Француске, члан Комисије, Максим Рено, шеф одељења за штампу Амбасаде, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – државни секретар Негован Станковић, Тања Пушоња, саветница у Сектору за ПИО и борачко-инвалидску заштиту, Јелена Бешлин, саветница у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте, представница стручног надзора Ангелина Марјановић, архитекта, Intellinea d.o.o, представници извођача радова „Кото“ д.о.о. Слободан Радовановић, архитекта, одговорни извођач радова и Исидора Вујовић, архитекта, Горан Чпајак, вајар извођач барељефа и историчарке уметности Завода за заштиту споменика културе града Београда Саша Михајлов, виши стручни сарадник и Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник.

F_0961 (154)

Радови на обнови споменика се финансирају средствима Француске у укупном износу од 208.300 евра и Србије, залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије у износу од 22.000.000 динара. Почели су у марту месецу, а њихов завршетак је планиран за 10. август 2018. године.