Педесет девети рођендан Завода за заштиту споменика културе града Београда

У уторак 28. маја 2019. године у Заводу за заштиту споменика културе града Београда свечано је обележен 59. рођендан наше установе. Гостима и запосленима су се обратили директор Завода Оливера Вучковић и Андрија Младеновић, помоћних градоначелника Београда. Они су подсетили да је у протеклих годину дана утврђено 12 нових културних добара, од којих је једно просторно културно-историјска целина „Насеље Церак – Виногради (Церак 1 и Церак 2) у Београду“. Обновљен Споменик захвалности Француској, завршени су радови на реконструкцији и рестаурацији Малог степеништа на Београдској тврђави, урађено је Идејно решење и Идејни пројекат реконструкције, санације и адаптације Уметничког павиљона Цвијета Зузорић у Београду, реализовани су обимни рестаураторско-конзерваторски радови на јавним споменицима у оквиру хитних интервенција на територији градских општина Стари град, Савски венац, Звездара, Врачар и Палилула. Такође, споменули су и да су у току радови на Земунској тврђеви, као и на Великом степеништу Савског шеталишта

F_1029 (11)

У циљу презентације и популаризације делатности Завода приређено је 5 изложби са пратећим каталозима – „Црквена порта у Вранићу“, „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице“, „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“, „Споменик захвалности Француској-обнова“, „Хотели и кафане града Београда-препознавање споменика културе“, као и изложба „Никола Несторовић-портрет једне епохе“. Објављен је 19. број научно-стручног часописа „Наслеђе“, покренут је пројекат „Мапе непокретног културног наслеђа“, одштампано десет каталога посвећених споменицима културе. Настављени су пројекти сарадње са основним школама и предшколским установама „Наслеђе за децу“ и средњим школама „Бео Кул Градска Тура“.

F_1029 (12)

Завод за заштиту споменика града Београда извршио је конзерваторски надзор радова на санацији, адаптацији и реконструкцији 17 објеката, великог броја фасада, као и велики број археолошких надзора и археолошких ископавања; сарадњу на изради просторних и урбанистичких планова кроз израду услова чувања, одржавања и коришћења културних добара и добaра која уживају претходну заштиту и мере њихове заштите.

F_1029 (16)

Стручни сарадници Завода су учествовали на бројним стручним скуповима, конференцијама, округлим столовима и панел дискусијама, држали предавања и водили стручне шетње у оквиру манифестација „Дани европске баштине“, „Дани Београда“, „Ноћ музеја“ и „Београдска интернационална недеља архитектуре“.

naslovna