Обнова храма Св. Архангела Гаврила у Шопићу

Црква Св. Арханђела Гаврила у селу Шопићу саграђена је 1869. године у духу романтизма са елементима неокласицизма и српске срдњовековне сакралне архитектуре. Смештена је у пространој порти на благој падини у чијем су југозападном делу, непосредно уз постојећи мањи објекат свештеничке куће, саграђени у новије време Парохијски дом и капела за паљење свећа без сагласности ове службе.

sl.1

sl.2

Обилезећи обреновачки крај након временских непогода 2014. и 2015. године, стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда је међу осталим објектима споменичког карактера, констатовала да је црква претрпела оштећења. Ангажовањем стручњака из Завода, који су препознали вредности овог објекта, као старине, архитектонски вредне за крај, за цркву у Шопићу које је уживала статус појединачног добра под претходну заштиту, је израђен елаборат са предлогом утврђивања за културно добро, које је тренутно у процедури.

sl.4 sl.5 sl.3

Великим залагањем мештана Шопића, локалне управе, Завода за заштиту споменика културе града Београда и појединачних дародаваца храм Св. Архангела Гаврила у потпуности је обновљен и свечано освећен дана 19.05.2019.године. Службу је служио његова светост Епископ шумадијски господин Јован уз присуство великог броја свештеника.