Обележавање годишњице смрти војводе Степе Степановића

На скупу поводом обележавања годишњице смрти једног од највећих војсковођа у српској историји, војводи Степи Степановићу, на месту где је рођен пре 162 године у Кумодражу директорка Завода за заштиту споменика културе рада Београда Оливера Вучковић се обратила у име Завода и истакла да овај меморијални објекат представља неизбрисив траг наше историје и место сећања на истакнуту личност војводе Степе Степановића

IMG_9898

 

Током свога постојања Завод за заштиту споменика културе града Београда у континуитету је радио на очувању, обнови и рестаурацији меморијалних споменика посвећених Првом светском рату. У том смислу, Родна кућа војводе Степе Степановића је посебно препозната, те је тако по пројекту овог Завода током 2013. и 2014. године извршена рестаурација објекта, чиме је остворен први корак да се овај изузетан простор презентује широј заједници и укључи у културно-историјску понуду града Београда.

IMG_9938

 

Поред свог историјског значаја, јер је кућа подигнута средином 19. века и у њој је 1856. године рођен истакнути српски војсковођа, ова кућа представља репрезентативан примерак народне архитектуре који поседује значајне архитектонске и етнографске вредности чији значај током времена расте, с обзиром на мали број очуваних кућа овога типа у ближој околини Београда.

IMG_9949 IMG_9971