Радионице „Наслеђе и културни предео“ и шетња Дунавском падином у оквиру „Дана европске баштине“

Током првог викенда обележавања „Дана европске баштине“ у просторијама Завода одржане су презентација и радионице „Наслеђе и културни предео“ на примеру културног добра „Ботаничка башта Јевремовац“, као и дружење уз мала слатка и слана задовољства са београдским основцима и њиховим млађим другарима.

IMG-b4cf05b2416aaeaa24a23025d40505d3-V

Презентацију, предавање и радионицу водиле су етнолог Ана Сибиновић и конзерватор Слађана Милојевић, ауторке пројекта „Наслеђе за децу“, а њихови гости су имали прилику да нешто науче о споменичком наслеђу града Београда и у форми интерактивне презентације прошире знања и успоставе однос према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати. Деца су активно учествовала, постављала питања, али и одговарала на њих, цртала, писала утиске у за то посебно припремљену свеску.

20170917_112932

 

У суботу 16. септембра 2017. у 11:00 часова, одржана је и шетња на простору Дунавске падине, којом је Завод представио пројекат сарадње са београдским средњим школамаБеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“. Предавањима о споменицима Јосифу Панчићу и Доситеју Обрадовићу у оквиру Академског парка, Турбету шеих Мустафе, Подручју око Доситејевог лицеја са објектима Доситејев лицеј, згради Велике школе, Божићевој кући, Кући вајара Драгомира Арамбашића, Кући Михаила Ђурића и Бајракли Џамији су се презентовале Архитектонско-техничка школа, Прва београдска гимназија, Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“, Тринаеста београдска гимназија, Четрнаеста београдска гимназија и Школа за дизајн.

20170917_122953

 

Програм су водиле ауторке пројекта, историчарке уметности Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда