На конференцији за новинаре најављен почетак радова реконструкцији и рестаурацији Споменика Победнику

У уторак 27.августа 2019. године у сали Завода за заштиту споменика културе града Београда, у присуству великог броја медијских кућа, одржана је конференција за новинаре посвећена почетку радова на реконструкцији и рестаурацији Споменика Победнику. На конференцији су учествовали Оливера Вучковић, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда, Бојана Ибрајтер Газибара, дипл.историчар уметности која је представила историјат подизања споменика, Невенка Новаковић, дипл.инж.арх аутор Пројекта реконструкције и рестаурације споменика „Победник“, др Бошко Стевановић, професор на Грађевинском факултету Универзитета у Београду, пројектант конструкције и др Зоран Кузмановић, вајар, извођач радова на бронзаној скулптури.

F_1056 (12) F_1056 (19) F_1056 (31)

Новинарима су детаљно предочени претходни радови на споменику, указано је на садашње стање и бронзане скулптуре и стуба, а представљени су и планирани радови. Завод за заштиту споменика културе града Београда је током 2018. године извршио увид и преглед у стање споменика, мапирање оштећења камене облоге и бронзане скулптуре, детаљно мерење и 3Д ласерско скенирање споменика. Увидом у стање споменика установљено је да су оштећења на споменику драстично погоршана у односу на 2016. годину када је последњи пут вршена опсервација споменика. На основу ових и свих претходних испитивања Завод је у сарадњи са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду урадио идејни пројекат реконструкције и рестаурације Споменика Победнику који подразумева статичку санацију, рестаурацију и конзервацију бронзане скулптуре, рестаурацију и конзервацију камене облоге стуба и постамента

F_1056 (34)

Споменик Победнику подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

F_1056 (37)

Утврђен је за културно добро 1992. године (Службени лист града Београда бр. 26/92 ). Такође, Споменик Победнику се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију (Одлука о утврђивању „Сл. гласник СРС“ бр. 14/79).