Министарство за културу и информисање и Завод потписали Уговор о пројекту реконструкције Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“

Дана 7.јуна 2017. године министар за културу и информисање у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда-установе културе од националног значаја Оливера Вучковић потписали су, у присуству градског менаџера Горана Весића, Уговор о изради техничке документације за добијање одговарајућег решења за извођење радова на реконструкцији, ревитализацији, санацији и адаптацији Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, Мали Калемегдан бр.1.

DSC_0008

Министарство за културу и информисање обезбедило је средства за израду пројекта, а након израде пројектне документације, током наредне године, приступиће се радовима на реконструкцији и санацији павиљона. Обнова би требало да буде завршена до 23. децембра 2018. године.

f

Министар Владан Вукосављевић је подсетио да је реконструкција ентеријера последњи пут вршена 1975. године, нагласивши да ће обезбeђивање средстава, а потом и расписивање конкурса за реконструкцију, омогућити да се уметничком павиљону врати стари сјај.

Градски менаџер Горан Весић истакао је да је израда пројекта за реконструкцију уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ значајан корак за први галеријски простор Београда, који вапи за обновом.

В.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић захвалила се Министарству за културу и информисање и министру Владану Вукосављевићу јер су умели да препознају Завод као релевантну институцију која може да преузме на себе одговорност израде техничке документације за реконструкцију, ревитализацију, санацију и адаптацију споменика културе као што је Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“.

IMG_0437

Уметнички павиљон на Малом Калемегдану подигло је 1928. године Удружење пријатеља уметности у Београду, према пројекту архитекте Бранислава Којића. Сажимањем више функција у јединствену архитектонску целину, која је обухватала сликарске сале, изложбену и концертну дворану, Којић је задовољио потребе савременог изложбеног простора. Упечатљив детаљ уређења ентеријера предствља фреска са алегоријским композицијама разних грана уметности на плафону вестибила, рад Живорада Настасијевића, као и витраж са представом Уметности изнад главног улаза, рад Васе Поморишца.

Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, утврђен је за културно добро (Решење Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 68/3 од 22.2.1973.)