Конференција за штампу у Амбасади републике Француске

Стогодишњица завршетка Првог светског рата обележава се великим бројем манифестација, од којих је значајан број у организацији Амбасаде Француске. Тим поводом у Амбасади је организована 7.9.2018. конференција за штампу на којој су се бројним новинарима обратили Амбасадор Фредерик Мондолони, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, директор Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија, директор Балканолошког института САНУ Војислав Павловић, директорка фестивала Артлинк Јованка Вишекруна Јанковић, научни саветник на Институту за савремену историју Станислав Сретеновић и начелник катедре за друштвене науке на Војној академији Слободан Ђукић.

F_0976 (002)

 

Међу догађајима у оквиру обележавања 100. годишњице окончања Великог рата, амбасадор Мондолони је истакао пријем поводом 1. новембра – Дана ослобођења Београда, обележавање Дана примирја 11. новембра, као и пријем поводом публикације ратног дневника француског маршала и српског војводе Франше д’ Епереа и полагање венца на његов споменик. Изразио је захвалност Заводу за заштиту споменика културе поводом успешно завршених радова на обнови Споменика захвалности Француској на Калемегдану, која је спроведена у сарадњи Завода, Амбасаде Француске и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

F_0976 (011)

F_0976 (022)

Оливера Вучковић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда најавила је примопредају обновљеног Споменика захвалности Француској пред члановима Мешовите, француско-српске, комисије. Напоменула је да су испоштовани сви планирани и договорени рокови и да је овај деликатан и надасве одговоран задатак, изведен према пројекту Завода за заштиту споменика културе града Београда и архитекте Зорана Туцића, успешно обављен. Посао се одвијао синхронизовано, без икаквих непредвиђених околности, те је овом обновом Споменику захвалности Француској обезбеђено дугогодишње трајање. До свечаног отварања треба да се уради партерно уређење које ради Град Београд, а на основу пројекта Зеленила-Београд. Када и ови радови буду завршени Споменик захвалности Француској биће поново доступан нашим суграђанима, као и свим гостима престонице.

naslovna