Изложба „Споменик захвалности Француској-обнова“

У присуству амбасадора Француске Фредерика Мондолонија и представника Амбасаде, 12. децембра 2018. године отворена је изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда посвећена подизању, трајању и обнови Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

naslovna

Обнову Споменика захвалности Француској, која је реализована према пројекту архитекте Завода за заштиту споменика културе града Београда Зорана Туцића, обезбедиле су владе Републике Србије и Републике Француске.

F_0992 (020)

У петак 7. септембра 2018. године, пред члановима француско-српске комисије, која је пратила извођење и финансирање радова, извршена је примопредаја обновљеног споменика.

Споменик је био у веома лошем стању, са бројним оштећењима насталим током 88 година. Радови су се одвијали у више фаза. Најпре је бронзана скулптура, рад чувеног вајара Ивана Мештровића, у којој је пре почетка радова било пет тона бетона и која је била пуна пукотина, скинута са постамента, а потом и рестаурирана у посебно припремљеном простору у непосредној близини споменика. Рестаурацију скулптуре извео је вајар Зоран Кузмановић, експерт за бронзу.

F_0992 (076)

Барељефи на постаменту, израђени од брачког камена, били су оштећени готово до непрепознатљивости услед неповољних временских услова. Барељефе „Сорбона” и „Ратници” поново је исклесао вајар Горан Чпајак у италијанском мермеру „карара бјанко”, а на основу оригиналних позитива барељефа. Реплике барељефа су постављене на нови постамент споменика. Оригинални барељефи, који су се налазили на Споменику, биће уступљени Музеју града Београда на чување.

F_0991 (13)

Изложба „Споменик захвалности Француској – обнова“ постављена је на Савском шеталишту парка Калемегдан до 24. децембра 2018. године.

за издавача:
Оливера Вучковић, директор

аутор:
Бојана Ибрајтер Газибара

техничка припрема:
Бојана Ибрајтер Газибара, Љубица Радовановић

лектура:
Радица Смиљковић – Autocorrect

превод:
Катарина Мелић – Autocorrect

дизајн:
Владимир Парежанин, Пеђа Паровић

штампа:
Gama digital, Beograd

Захваљујемо се његовој екселенцији Фредерику Мондолонију, као и комплетном особљу Амбасаде Француске у Београду на свесрдној помоћи у реализацији Пројекта санације и рестаурације Споменика захвалности Француској.

F_0992 (091)

Изузетну захвалност дугујемо Влади Републике Србије и Граду Београду на указаном поверењу Заводу за заштиту споменика културе града Београда и неизмерној помоћи у обнови Споменика захвалности Француској и партерног уређења око споменика.

F_0992 (097)

Изложба је приређена и штампана средствима опредељеним Споразумом о субвенцији потписаним између Завода за заштиту споменика културе града Београда и Амбасаде Француске у Србији и Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français”.