Дани Москве у Београду

У оквиру Дана Москве у Београду 05.10.2016. године гости Завода за заштиту споменика културе града Београда били су представници Департмана за културно наслеђе града Москве које је предводио први заменик руководиоца Сергеј Мерзојан.

dani-moskve_1

Колегама из Москве представљено је културно наслеђе нашег града, а директор Завода Нела Мићовић их је упознала са функционисањем службе заштите. У разговору стручних сарадника Завода са колегама из Москве, размењена су искуства у раду, упоређени проблеми, али и механизми за њихово решавање.

dani-moskve_2

Гости из Москве су приказали рад свог Департмана, а посебно су били заинтересовани за законска уређења области културног наслеђа у Србији.

Сутрадан, 06.10.2016. године, гости Београда су посетили Зграду Београдске задруге и простор Савамале, а директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић их је том приликом упознала са пројектом обележавања споменика културе „QR” кодовима, али и историјатом и значајем Београдске задруге.

dani-moskve_4
фотографије су преузете са званичне интернет презентације града Бееограда
извор: линк
dani-moskva_3

Након тога стручне сараднице Завода, историчарке уметности Саша Михајлов, Бојана Ибрајтер Газибара и Ивана Весковић, прошетале су са гостима из Москве улицама Београда и Београдском тврђавом и представиле им споменике културе које су у Београду пројектовале архитекте руског порекла – Палате Министарстава у Улици кнеза Милоша, Стари Генералштаб, Руски дом, Споменик цару Николају II, Хотел Москва, Патријаршију…