Дани европске баштине

Дани европске баштине 2017. године обележени су  темом „Културно наслеђе и природа“. На овај начин прикључили смо се обележавању заједничке теме на нивоу Европе. Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско кроз Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине.

1

2

Пројекат „Наслеђе за децу“ другог викенда за редом у оквиру Дана европске баштине у Заводу за заштиту споменика културе града Београда презентовале су ауторке Ана Сибиновић, дипл. етнолог и документариста Слађана Милојевић. Предавању и радионици присуствовали су ученици четвртог разреда основне школе „Иво Андрић“ из Раковице. Најпре је било речи о споменицима културе које су обишли у шетњи Калемегданом, споменику Победник и Београдској тврђави.  Истовремено им је указано на делатност Завода и на број културних добара који се штити на подручју града Београда.

4

С обзиром на овогодишњу тему било је речи о културном добру Ботаничка башта „Јевремовац“, одличном примеру на коме је ученицима приближено прожимање природног и културног наслеђа. Ученици су активно учествовали у разговору и давали примере из свог окружења као што је Топчидер у коме се испред конака кнеза Милоша налази стари платан. Сазнали су ко је оснивач ботаничке баште у Београду и по коме је добила име, где се налази један од најстаријих и најбољих стакленика у Европи али и која су три   основна елемента присутна у јапанским вртовима. Као споменик културе им је приближен споменик Јосифу Панчићу.

 Из издавачке делатности Завода приказан им је и филм „Београдско наслеђе 011“.

                                                                                                                                                 Уследила је радионица на којој су цртали објекте које је Завод конзервирао и ревитализовао, а своје утиске о посети Заводу и обележавању Дана европске баштине изнели су у Књизи утисака.

 

5