Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и градски менаџер Горан Весић обишли радове на Споменику захвалности Француској

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и градски менаџер Горан Весић заједно са в.д. директором Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливером Вучковић обишли су радове на рестаурацији и санацији културног добра од великог значаја Споменик захвалности Француској. Пројекат обнове споменика урадио је архитекта Зоран Туцић, виши стручни сарадник – конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда. Радови на обнови споменика, који се финасирају средствима обезбеђеним у Француској и Србији, почели су у марту месецу, а њихов завршетак је планиран за 10. август 2018. године.

001 002 003
Досадашњи ток радова, као и предстојеће активности на обнови, господи Мондолонију и Весићу представила је директорка Завода за заштиту споменика града Београда, као и стручни тим ангажован на извођењу радова. У парку Калемегдан, где се изводи рестаурација бронзане скулптуре, рад Ивана Мештровића, затечено стање скулптуре након скидања са постамента споменика и поступак њене обнове презентовао је вајар Зоран Кузмановић, којем је поверена рестаурација овог изузетно вредног скулпторског дела.
004 005 006
Након представљања оригинала барељефа, који су се налазили на каменом постаменту споменика, амбасадор Француске и градски менаџер, заједно са целокупним тимом, обишли су атеље вајара Горана Чпајка, ангажованог на веома одговорном и деликатном задатку израде реплика барељефа „Сорбона“ и „Ратници“, рад Мештровићевих сарадника – Франа Кршинића, Антуна Аугустинчића, Грге Антунца, Шимета Дујмића и Орландинија. У атељеу професора Факултета примењених уметности гости су имали прилике да виде рестаурацију позитива изведених у гипсу на основу којих ће се изводи нови барељефи у  „carrara bianco- c“ камену и упознају се са самом техником клесања.
007 008 009 010

Оригинали барељефа, према упутствима Министарства културе и информисања Републике Србије, биће предати Музеју града Београда на даље чување и коришћење.