Свечано откривен споменик „Слепом гуслару“ на Калемегдану

На иницијативу Завода за заштиту споменика културе града Београда, а по одлуци Скупштине града Београда и Комисије за споменике и називе тргова и улица града Београда, у среду 11. новембра 2020. године откривена је скулптура „Слепи гуслар“ Паскија Пашка Вучетића, једини сачувани део споменичке композиције Споменика Карађорђу који је био на Калемегдану у периоду од 1913. до 1916. године. Постављање скулптуре је део активности на завршном уређењу простора у околини Споменика захвалности Француској, у зеленој површини са југозападне стране истог.

124568957_3485586404818149_4627046295682791695_n 2 3
Скулптуру су свечано открили заменик градоначелика града Београда Горан Весић и директор Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, у присуству секретара за културу, представника Скупштине града, директора Јавног предузећа Београдска тврђава, директора Музеја града Београда и представника Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Идеја о враћању скулптуре Слепи гуслар, пре више од двадесет година, потекла је од недавно преминулог археолога др Марка Поповића који је заједно са ЈП „Београдска тврђава“ и Музејом града Београда скулптуру пронашао. Скулптуру „Слепи гусар“ у оригинално стање вратио је вајар Зоран Кузманoвић, а изливени су делови који су недостајали – део малог прста, део гусала и штап. Бронзана скулптура „Слепи гуслар“ висока је 200 цм и налази се на постаменту од камена висине 40 цм.

4 5 6 7
Бронзана скулптура „Слепи гуслар“, рад вајара Паскије Пашка Вучетића, је једини сачувани део споменичке композиције Споменика Карађорђу на Калемегдану, подигнутог 13. августа 1913. године, а срушеног 1916. године од стране аустроугарских окупационих снага, које су на том месту намеравале да подигну споменик сопственом владару Фрањи Јосифу. Стицајем познатих историјских околности, услед аустроугарског и немачког војног слома и пораза у Првом светском рату – до тога није дошло.

8 9
Након завршетка Првог светског рата, на месту демонтираног Споменика Карађорђу, 1930. године подигнут је Споменик захвалности Француској, који је 2018. године средствима Влада Републике Србије и Републике Француске у целини обновљен. Исте године, у склопу радова на санацији и рестаурацији, изведени су и опсежни радови на уређењу парковских површина парка Велики Калемегдан у прилазним зонама и непосредној близини Споменика захвалности Француској, које су отвориле могућност да се овај простор у својој историјској слојевитост адекватно обележи.

фото: Предраг Митић
Јавно предузеће Београдска Тврђава