Патријарх српски господин Иринеј отворио изложбу Завода „Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда – очуваност и трајање“.

У понедељак 12.10.2020. године у порти Вазнесењске цркве у Београду отворена је велика, студијска изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда „Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда – очуваност и трајање“.
1 2 3 4
5 6 7 8
Велику част Заводу је учинио Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј који је званично отворио изложбу, говорећи о црквама као споменицима културе, али и духовним жариштима, подсетивши окупљене да је Београд први пут постао престоница у доба Деспота Стефана Лазаревића.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакнуо је да би нам многи позавидели на осам векова аутокефалности, посебно на Законоправилу или Крмчији Светог Саве. Говорио је о значају бриге о културном наслеђу и подсетио да српски народ пуних 12 векова подиже своје храмове. Најмонументалнији међу њима, Храм Светог Саве на Врачару, биће ускоро завршен.
9 10 11
2020-10-13На отварању се бројним посетиоцима обратио и протојереј Арсеније Арсенијевић,
старешина Вазнесењске цркве. Потом је директор Завода Оливера Вучковић говорила о преданој и темељној припреми овако велике и значајне изложбе, спремане поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а у години у којој Завод за заштиту споменика културе града Београда обележава 60. година свог постојања и бриге о културном наслеђу престонице.
Ауторке изложбе историчарке уметности Завода Ирена Сретеновић и Хајна Туцић су представиле своје вишегодишње истраживање и рад на терену, у сарадњи са фотографом Завода Снежаном Неговановић, које је резултирало овом заиста импозантном изложбом на којој су приказане 73 цркве и каталогом са 93 цркве од којих је чак осам у оквиру манастира.
Изложба „Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда – очуваност и трајање“ отворена је у оквиру манифестације Дани европске баштине и трајаће наредних месец дана.
Фото: Снежана Неговановић и Предраг Митић