Ноћ музеја 2018

За предстојећу Ноћ музеја, 19.05.2018. године Завод за заштиту споменика културе града Београда отвара своју зграду.

noc muzeja1

Било да је у питању жртвеник из римског доба обавијен причама и легендама или пак лавља глава са Теразијске чесме, благо које крије зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда од непроцењиве је вредности! Бројни предмети, баш као и приче узидане у бедеме београдске тврђаве, провешће посетиоце кроз неколико векова бурне историје која се одигравала на ушћу Саве у Дунав. Посебно место у овогодишњој Ноћи музеја заузеће представљање стотинама година старе чесме Мехмед-паше Соколовића, којој је однедавно враћен стари сјај.

nocmuzeja2

У 20.00 и 22.00 Шта је крила чесма? Стручно вођење археолога од зграде Завода до римског бедема и чесме Мехмед-паше Соколовића.

Од 22.00 до 01.00 DJ Chavo Loco пушта музику на платоу испред улаза у Завод.

Од 17.00 до 21.00 Дечја радионица „Мали археолог“

Након првих корака и речи, време је и за прва археолошка истраживања! Упознајте малишане са светом археологије – од проналаска закопаног блага до упоређивања и анализирања ископина уз помоћ алатки којима се служе прави археолози.

Од 17.00 до 21.00 Дечја радионица „Наслеђе за децу“

Како су настајали данас чувени споменици културе, колико смо о њима водили рачуна и на који начин можемо да их сачувамо за нове генерације?

У сали Завода посетиоци ће моћи да погледају изложбу посвећену згради над Југозападним бедемом Горњег града у којој се Завод данас налази.