Конференција за штампу у Амбасади Републике Француске

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата у Амбасади Републике Француске је 16. марта одржана конференција за штампу, на којој су говорили Фредерик Мондолони, амбасадор Француске, Александар Вулин, Министар одбране, Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Оливера Вучковић, в.д. директор Завода за заштиту споменика културе града Београда, а у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, градског секретара за културу Ивоне Јевтић и представника дипломатског кора.

001

Амбасадор Мондолони је најавио бројне догађаје којима ће Амбасада обележити овај велики јубилеј-путујућу изложбу, француски филмски караван, комеморативну свечаност на Француском војном гробљу у Београду, сарадњу са Војном академијом, семинар у организацији Балканолошког института и пре свега, као посебно значајно најавио је почетак обнове Споменика захвалности Француској.

002

Обнова Споменика захвалности Француској била је тема и говора министра Александра Вулина и државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негована Станковића.

003

У свом обраћању Оливера Вучковић, в.д. директор Завода за заштиту споменика културе града Београда истакла је да је обнова Споменика захвалности Француској заједнички подухват Влада Републике Француске и Републике Србије, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Амбасаде Републике Француске, Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français и Министарства за рад, запошљавање, борилачка и социјална питања Републике Србије. Главни пројекат обнове споменика је урадио Завод за заштиту споменика културе града Београда, а сагласност на пројекат је дала француска установа за чување културног наслеђа

004

Све послове на рестаурацији ће надгледати мешовита француско-српска комисија, која је испратила и све досадашње радње, посебно у припреми техничке документације за избор извођача радова.

005

Централна женска фигура, изведена у бронзи, у уметничком и споменичком смислу највреднији сегмент споменика, представља симбол Француске која својим експресивним покретом у тренутку рата јуриша у помоћ Србији. Данас су на скулптури видљива оштећења изазвана физичко-хемијским утицајима атмосферилија, температурним разликама, посебно утицајем мраза, што је довело до појаве напрслина и пукотина. Радови на обнови бронзане фигуре ће се изводити на лицу места, у посебно припремљеном простору на градилишту, јер је транпорт фигуре високе 4,35 м и тешке око 4 тоне готово немогућ.

006

И сам постамент, са две барељефне композиције биће обновљен. Композиција “Сорбона”, са истакнутом представом седеће женске фигуре која симболише просветну помоћ Француске српској омладини у току и после Првог светског рата налази се на источној страни, док се на западној страни налази барељефна композиција “Ратници“, која представља сарадњу српских и француских војника током Првог светског рата. Ове рељефе су према Мештровићевим цртежима извели његови ученици, вајари: Франо Кршинић, Антун Аугустинчић, Грга Антунац, Шиме Дујмић и Орландини. На преостале две стране постамента стоје натписи Волимо Француску као што је она нас волела и A la France.

Споменик захвалности Француској, споменик културе од 1965. године, а од 1983. године утврђен је за добро од великог значаја за Републику Србију и заузима значајно место у развоју јавних споменика у Србији.

Завод на “Сајму туризма“ и “Сајму за треће доба“

Завод за заштиту споменика културе града Београда је учествовао на „Сајму туризма“ који је трајао од 22. до 25. фебруара и „Сајму за треће доба“ од 28. фебруара до 1. марта 2018. године.

IMG_20180224_140458

На штанду Града Београда, у централном простору Хале 4 Београдског сајма, у сарадњи са Секретаријатом за привреду Града Београда и Туристичком организацијом града Београда, подељен је туристичким водичима, представницима београдских општина, али и бројним другим заинтересованим посетиоцима сајма велики број публикација Завода о културном наслеђу на територији Београда.

IMG_20180224_140554

На „Сајму за треће доба“, у Хали 3 Београдског сајма, Завод је представио своју делатност и великом броју заинтересованих старијих суграђана, којима су представљене и подељене наше публикације.

IMG_20180224_140619

Популаризација културних добара је један од назначајнијих сегемената делатности Завода за заштиту споменика културе града Београда, те је учешће у оваквим манифестацијама добра прилика да се што већем броју грађана приближили значај наслеђа у нашој средини.

Изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда посвећена урбаној обнови Косанчићевог венца

Изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда посвећена урбаној обнови Косанчићевог венца, постављена је на месту будуће Градске галерије од 25. фебруара до 25. марта 2018. године.

28166920_1653238561386285_4262276083773006229_n

Овa изложбa приказује фазе обнове Косанчићевог венца, реконструкцију саобраћајница и дотрајале инфраструктуре, али и рестаурацију великог броја фасада у улицама Карађорђевој, Косанчићев венац, Фрушкогорској, Сребреничкој и Задарској.

28277060_1653238484719626_8760555611065932662_n

Истовремено на овом простору ће бити изложба скулптура у јавном простору „Омаж Косанчић Ивана“ академика Светомира Арсића Басаре.

28279089_1653238414719633_7651533803421217382_n

На изложби ће бити представљено пет монументалних скулптура – Косанчић Иван, Топлица Милан, Обилић Милош, Врховни Вожд Карађорђе, Бетовенова 9. симфонија. Ове фигуре београдска публика ће бити у прилици да види пре њихове светске премијере која ће се одржати у марту у Паризу.

Свечаност поводом обележавања Дана Друштва конзерватора Србије

Свечаност поводом обележавања Дана Друштва конзерватора Србије (Дан заштите споменика културе) одржана је у четвртак 22. фебруара 2018. године у Народној библиотеци Србије у Београду, Скерлићева 1, са почетком у 12,00 сати.

F_0927 (029)

Након уводне речи председника Друштва конзерватора Србије Алексе Цигановића, уследило је обраћање Данијеле Ванушић, помоћника за заштиту културног наслеђа министра културе и информисања Републике Србије.

F_0927 (020)

Приручник „Мозаици на археолошким налазиштима и музејима: Препоруке за праћење и одржавање“, као нову публикацију насталу након истоимене радионице за коју су средства добијена на конкурсу Министра културе и информисања Републике Србије, представио је Немања Смичиклас, руководилац пројекта.

F_0927 (033)

Нови Гласник Друштва конзерватора Србије број 41, представила је др Марина Нешковић, уредник Гласника, након чега је уследила презентација о годишњем раду конзерватора и рестауратора, чланова Друштва конзерватора Србије.

F_0927 (026)

У име Одбора за доделе награда и признања, Радмила Петровић, председница Одбора, образложила је овогодишњу Одлуку и предала награде.

F_0927 (088)

Заводу за заштиту споменика културе града Београда додељена је Захвалница Друштва конзерватора Србије, за:

ДУГОГОДИШЊУ САРАДЊУ, ПОМОЋ, ПОДРШКУ И ПОДСТИЦАЈ У

РАДУ ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ

Пројекат „Наслеђе за децу“ у ОШ „Ђуро Стругар“

Пројекат „Наслеђе за децу“ Завода за заштиту споменика културе града Београда презентован је ОШ „Ђуро Стругар“ на Новом Београду. Предавање и радионицу за ученике шестог и осмог разреда одржале су ауторке пројекта Ана Сибиновић, дипл. етнолог и документариста Слађана Милојевић. Најпре је било речи о делатности Завода и   културним добрима која се штите на подручју града Београда. Затим је представљено културно добро Ботаничка башта „Јевремовац“, одличан пример прожимања природног и културног наслеђа. Ученици су активно учествовали у разговору јер су претходно посетили ову оазу у центру престонице. Подсетили смо се оснивача ботаничке баште у Београду и по коме је добила име, где се налази један од најстаријих и најбољих стакленика у Европи али и која су три основна елемента присутна у јапанским вртовима. Као споменик културе приближен им је споменик Јосифу Панчићу у Академском парку.

4 3 2 1

Јавне набавке 2018

2018 година

Набавка рачунарске опреме
Јавна набавка мале вредности

БРОЈ ЈНМВ 04/2018

1. Позив за подношење понуде
2. Конкурсна документација


УСЛУГЕ ШТАМПАЊА
Јавна набавка мале вредности

БРОЈ ЈНМВ 03/2018

1. Позив за подношење понуде
2. Конкурсна документација
3. Објашњење бр 1
4. Објашњење бр 2


НАБАВКА ТОНЕРА И КАНЦЕЛАРИЈСКОГ МАТЕРИЈАЛА
Јавна набавка мале вредности

БРОЈ ЈНМВ 02/2018

1. Позив за подношење понуде
2. Конкурсна документација
3. Одлука о додели уговора
4. Објашњење бр. 1
5. Измена конкурсне документације
6. Конкурсна документација
7. Одлука о додели уговора за партију 1
8. Одлука о додели уговора за партију 2
9. Обавештење о закљученом уговору


Услуге чишћења пословног простора у Заводу за заштиту споменика културе града Београда 

Јавна набавка мале вредности

БРОЈ ЈНМВ 01/2018

1. Позив за подношење понуде
2. Конкурсна документација
3. Објашњење бр.1
4. Измена конкурсне документације
5. Конкурсна документација пречишћен текст
6. Објашњење бр. 2
7. Измена конкурсне документације бр. 2
8. Конкурсна документација пречишћен текст бр. 2
9. Објашњење бр. 3
10. Обавештење о закљученом уговору

 

Библиотека Завода

Библиотека Завода за заштиту споменика културе града Београда је од 2003. године евидентирана као специјална (стручна) библиотека и налази се у Регистру библиотека града Београда, заједно са осталим јавним, школским и другим специјалним библиотекама при институцијама.

Од 2008. године путем софтвера COBISS наша библиотека је укључена у систем узајамне каталогизације у оквиру библиотечко-информационог система COBISS.SR (Кооперативни онлајн библиографски систем и сервиси), при Народној библиотеци Србије (ВБС центар – Виртуелна библиотека Србије). У овај систем се укључују библиотеке и изван Републике Србије, а систем се повезује и са другим библиотечким системима на регионалном и светском нивоу.

Библиотека Завода има преко 5000 јединица, монографских публикација и стручних часописа. Монографске публикације су унете у Cobiss, док је унос серијских публикација са аналитичком обрадом из области заштите културних добара у току.

Коришћење библиотеке

И поред тога што је библиотека Завода затвореног типа, библиотечку грађу осим запослених у Заводу, могу да користе и научноистраживачке и друге установе, установе заштите културних добара, научни и стручни радници установа са којима Завод сарађује, као и студенти.

Библиотечка грађа се не износи из зграде Завода.

Радно време библиотеке за кориснике који нису запослени у ЗЗСКГБ је од 09 до 14 сати, уз претходну најаву доласка.
Напомена: Одласком на овај линк, на списку специјалних библиотека изаберите Завод за заштиту споменика културе града Београда и претражите библиотечки фонд монографских публикација Завода према наслову, аутору, кључној речи и сл.:

LINK

 

Сецесија у старом језгру Земуна

др Снежана Тошева

 

Из рецензије каталога и изложбе Сецесија старог језгра Земуна

 

Богато градитељско наслеђе Земуна сведочи о многим фазама развоја нјразличитијих стилских токова који су се смењивали у његовој богатој историји. Изложба Сецесија старог  језгра Земуна коју је осмислила и приредила Александра Дабижић на најбољи начин указује на једну од фаза његовог развоја и обликовања. Предмет истраживања, као и материјал који ће бити презентован је наслеђе заштићене просторне културно-историјске целине Старог језгра Земуна. Ауторка се одлучила за хронолошки приказ објеката који са једне стране имају културно-историјску и стилску вредност, док су са друге стране значајни по својој амбијенталној вредности и споменичком карактеру, од којих многи имају статус споменика културе. Изложбу прати целовит и прегледан каталог чија је садржина и концепција усклађена са изложеним материјалом.

Иако, по мишљењу ауторке, врло често долази до мешања стилова на истом објекту, што стилску класификацију чини условном, сецесија је значајно обележила градитељство Земуна у периоду од 1900. до 1914. године. И поред удаљености од већих културних целина, сецесија се у Земуну јавља готово истовремено као и у другим европским центрима. Репрезентативни примери изграђени у стилу сецесије у великој мери су допринели обогаћиваљу духа средњоевропске културне целине коју је Земун имао. О том духу најбоље сведочи његово старо језгро које ауторка оцењује као грађевиски хомогену и компактну културно-историјску целину.

Посебно су истакнута и анализирана најкарактеристичнија здања која су својом културно-историјском, естетском и ликовном вредношћу значајно обележила развој сецесије.

Као искусан стручњак у области заштите Александра Дабижић посебно наглашава споменички карактер појединих објеката, као и чињеницу ако су поједина здања девастирана или неадекватно обновљена када су изгубила елементе у стилу сецесије. Поред анализе стилских, типских, архитектонских и амбијенталних карактеристика најзначјнијих примера, на крају каталога дат је и шири приказ објеката по улицама, што даје посебну целовитост и заокруженост читавом пројекту. Текст је обогаћен старим фотографијама, плановима и цртежима, као и новим фотографијама Снежане Неговановић које својим квалитетом истичу лепоту сецесије.

Изложба Сецесија старог језгра Земуна која на најбољи начин промовише вредности градитељског наслеђа, значајна је не само за стручњаке, већ и за ширу јавност. Осим о сецесији, она сведочи и о историји Земуна, као и о знаменитим личностима које су обележиле његов развој. Бољим сагледавањем и вредновањем градитељског наслеђа, изложба коју препоручујемо значајно доприноси изграђивању савеснијег односа према наслеђу. Јер да би јасније дефинисали шта заштићујемо, морамо познавати различите слојеве архитектонско-урбанистичког развоја, о чему најбоље сведочи и ова изложба.  Расветљавајући и указујући на богато градитељско наслеђе у духу сецесије, ауторка је успела да потврди и докаже значајну позицију Земуна на мапи средњоевропских градова. Захваљујући вишеструком значају овог пројекта, надамо се да ће изложба која је пред нама изазвати интересовање како љубитеља историје, тако и стручњака из области заштите културне баштине, јер Земун то сасвим сигурно заслужује.

IX Конференција о културном наслеђу

Драги пријатељи и колеге Завод организује IX Конференцију о културном наслеђу 25. маја 2018. године.

Тема конференције је Културно наслеђе и друштво – (не)равнотежа теорије и праксе у контексту одрживог развоја, екологије и здравља“. Мултидисциплинарна тема конференције привући ће пажњу и владиног и невладиног сектора, стручњака, истраживача и других, као и асоцијација и фондација којих је све више, а који значајно могу помоћи у подизању свести о очувању и афирмацији националне културне баштине кроз различите пројекте и интегративни приступ у том процесу. У оквиру позива је програм и начин пријављивања.

Очекујемо вас!

1 2 3

Реконструкција, рестаурација и презентација Чесме Мехмед паше Соколовића

Почетком новембра месеца текуће године завршени су радови на реконструкцији, рестаурацији и презентацији Чесме Мехмед паше Соколовића

Завод за заштиту споменика културе града Београда је протекле две године радио на изради пројекта. Изради пројекта су претходили истраживачки радови који су обављени 2015. Године. Истраживања, израду пројекта и његову реализацију финансирала је ТИКА – турска агенција за координацију и развој, а пројекат је рађен у сарадњи са турском пројектантском фирмом „Ekol Mimarlik“ и бројним експертима за отоманску историју и архитектуру.

DSC_0476_resize
На рестаурацији овог значајног споменика примењени су строги принципи конзервације и све одлуке су донете након проучавања литературе, анализе сличних објеката из периода и свих претходних интервенција.

DSC_0481_resize

 

Чесма Мехмед-паше Соколовића подигнута је 1576/77. године и представља једину задужбину овог знаменитог турског везира у Београду. Смештена је непосредно уз остатке Унутрашњег утврђења, поред калдрмисане стазе која кроз Дефтердарeву капију води ка Доњем граду Београдске тврђаве.

DSC_0477_resize

 

Радови на чесми отпочели су крајем маја 2017. године после две године истраживања и рада на изради пројектне документације.

DSC_0547_resize

Радовима који су извршени чесма је презентована на адекватан начин који у сваком случају завређује као један од малобројних очуваних објеката из отоманског периода који је задржао примарну функцију. Презентација је урађена тако да је омогућено сагледавање објекта чесме у целини као и околних објеката и делова фортификација који дефинишу овај простор (Дефтердареве капије, Корнаровог бедема). Извршена је реконструкција крова према аналогији са чесмама из истог периода и откривање северозападне фасаде у целости и делимично откривање североисточне фасаде до аустријског водоводног канала који је уз њу додат између 1717. и 1739. године. Током истраживачких радова обављених у октобру 2015. године, откривена је североисточна фасада која има лице, изграђено од камених тесаника, као и венац, који се поклапа са венцем у доњој зони остале три фасаде, и отвором са два камена довратника и обрађеним ивицама, што је вероватно био некадашњи улаз у резервоар.

DSC_0485_resize

Како би се презентовала оригинална, до сада закопана северозападна фасада чесме требало је пројектом превазићи денивелацију од 4,5м висине, разлику између оригиналног платоа испред чесме и садашњег нивоа терена Горњег града. У циљу омогућавања доступности нових налаза, пројектована је коса рампа која ће омогућити силаз на оригинални ниво терена свим посетиоцима укључујући и особе са инвалидитетом као и родитеље са децом, старије слабо покретне особе. На овај начин на Београдској тврђави по први пут су особе са инвалидитетом добиле могућности да сагледају културне слојеве презентоване на овом локалитету.  Зид рампе уједно је искоришћен као потпорни зид који статички обезбеђује земљани насип.

DSC_0500_resize

Завод је уз велико ангажовање својих сарадника и уз свесрдну помоћ и донацију компаније „Lafarge“ успео да за рестаурацију обезбеди компатибилан камен истих петролошких карактеристика као аутентичан камен на чесми. Сви радови на конзервацији и рестаурацији су изведени без употребе цемента.

DSC_0501_resize

 

Током извођења радова откопан је део бедема римског каструма и донета је одлука да се бедем конзервира и презентује што је условило измене и повећало укупну вредност пројекта. Сада је на овом простору посетиоцима омогућено да на релативно малом сегменту тврђаве сагледају њено богатство у виду бројних слојева из разних периода (део римског бедема, турску чему, делове аустријских фортификација).

DSC_0502_resize

Док су све интервенције на конзервацији и рестаурацији рађене уз примену оригиналних и компатибилних материјала, нови функционални елементи у простору урађени су употребом савремених материјала који су уобичајени у светској конзерваторској пракси који сваком посетиоцу јасно показују да то нису делови фортификационих структура.

DSC_0519_resize

Чесма је функционално и декоративно осветљена.