НАЈАВА VIII КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Завод за заштиту споменика културе града Београда, у четвртак 12.10.2017. године, организује осму по реду конференцију о културном наслеђу са темом Културно добро данас – вредност и значење. Конференцију ће,  са почетком у 9.30 часова, отворити градски менаџер, г-дин Горан Весић.

Полазећи од тога да је културно наслеђе скуп ресурса наслеђених из прошлости, које заједница идентификује као одраз и израз вредности, уверења, знања и традиције, културно добро се постављало и поставља у жижу константе коју је неопходно очувати и неговати као битну одредницу једне заједнице.

Циљ ове Конференције је да се направи осврт на претходне скупове и  да се преиспита у којој мери се разуме културно добро као почетак и трајање система вредности и да ли се  као такав може очувати?

Конференцију прати Зборник радова који ће и овог пута бити подељен учесницима и гостима..

Одржавање Конференције и публиковање Зборника радова омогућила је Градска управа Града Београда – Секретаријат за културу.

VIII konferencija poziv VIII konferencija program

Дани европске баштине 2017

Дани европске баштине 2017. обележени су и бројним програмима Завода за заштиту споменика културе града Београда – стручним вођењима кроз историју и архитектуру Београда, радионицама и предавањима. Шетња Парк пријатељства у Новом Београду одржана је у понедељак, 18. септембра 2017. у 16:30, а обилазак је водила историчарка уметности Ивана Весковић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда. Следећег дана, у уторак, 19. септембра 2017. у 17:00, на програму је била шетња Земунском тврђавом. Обилазак је водила историчарка уметности Александра Дабижић, виши стручни сарадник Завода.

park-prijateljstva-foto-dusan-milenkovic

IMG_20170919_175744 (1)

За дане викенда организована су три стручна вођења и радионице и предавања „Наслеђе за децу“. Најпре је у суботу, 23. септембра 2017. у 12:00, одржана шетња Београдском тврђавом којом је посетиоце водио историчар уметности Александар Божовић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда. За недељу 24. септембра 2017. су биле резервисане две шење. Прва је била Улицом краља Петра коју је водила историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода, а друга, у два термина, Дворски комплекс на Теразијама са обиласком Старог двора (Скупштина града Београда) коју је водила историчарка уметности Саша Михајлов, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.

F_0858 (44)

i-4tjQHNG-X2

IMG_3835

Завршница програма Завода у оквиру обележавања Дана европске баштине 2017. било је стручно вођење посвећено згради Београдске задруге у Карађорђевој улици бр.48 и то у четвртак 28.септембра 2017. и у суботу 30.септембра 2017. године. Предавач је била архитекта Александра Шевић виши стручни сарадник Завода.

22228334_1520216421355167_465839810930056294_n

Стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда су били и гости Народног музеја Кикинда који је био домаћин овогодишње централне манифестације Дани европске баштине на тему Културно наслеђе и природа. Том приликом су представницима Министарства и информисања, ако и запосленима у установама културе представљени редовни програми Музеја, изложбе, радионица на градском тргу, посета Сувачи, Terri, Пашњацима велике дропље и имању Mokrin House.

22089901_1680959005279506_5386232300620159630_n

Обилазак Спомен подручја Јасеновац

Представници Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, в.д. директора, Александра Шевић, архитекта и Саша Михајлов, историчарка уметности присуствовали су одржавању седнице Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на „Старом београдском сајмишту“ у Манастиру Јасеновац дана 23. септембра 2017. године, којом је председавао епископ пакрачко-славонски господин Јован Ћулибрк. На седници је разматран низ питања везан за меморијализацију жртава, споне логора Старо сајмиште са логором смрти Јасеновац у којем су страдали Срби, Јевреји, Роми и други грађани Југославије, а потом и ревитализацији споменика културе „Старо сајмиште – Логор Гестапоа“. Након седнице, чланови Комисије са сарадницима који прате њен рад обишли су Спомен подручје Јасеновац у Републици Хрватској и у оквиру спомен подручја сталну поставку меморијалног музеја, а потом и Спомен подручје Доња Градина у Републици Српској са циљем сагледавања историјских чињеница везаних за страдања на простору Југославије у Другом светском рату и начинима обележавања простора на којима су се налазили логори током Другог светског рата.

1.jasenovac 2.jasenovac 3.jasenovac 4.jasenovac 5. 20170923_160923_HDR 5.jasenovac 6.jasenovac

Дани европске баштине

Дани европске баштине 2017. године обележени су  темом „Културно наслеђе и природа“. На овај начин прикључили смо се обележавању заједничке теме на нивоу Европе. Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско кроз Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине.

1

2

Пројекат „Наслеђе за децу“ другог викенда за редом у оквиру Дана европске баштине у Заводу за заштиту споменика културе града Београда презентовале су ауторке Ана Сибиновић, дипл. етнолог и документариста Слађана Милојевић. Предавању и радионици присуствовали су ученици четвртог разреда основне школе „Иво Андрић“ из Раковице. Најпре је било речи о споменицима културе које су обишли у шетњи Калемегданом, споменику Победник и Београдској тврђави.  Истовремено им је указано на делатност Завода и на број културних добара који се штити на подручју града Београда.

4

С обзиром на овогодишњу тему било је речи о културном добру Ботаничка башта „Јевремовац“, одличном примеру на коме је ученицима приближено прожимање природног и културног наслеђа. Ученици су активно учествовали у разговору и давали примере из свог окружења као што је Топчидер у коме се испред конака кнеза Милоша налази стари платан. Сазнали су ко је оснивач ботаничке баште у Београду и по коме је добила име, где се налази један од најстаријих и најбољих стакленика у Европи али и која су три   основна елемента присутна у јапанским вртовима. Као споменик културе им је приближен споменик Јосифу Панчићу.

 Из издавачке делатности Завода приказан им је и филм „Београдско наслеђе 011“.

                                                                                                                                                 Уследила је радионица на којој су цртали објекте које је Завод конзервирао и ревитализовао, а своје утиске о посети Заводу и обележавању Дана европске баштине изнели су у Књизи утисака.

 

5

Најава програма Завода у оквиру „Дана европске баштине“ од 18-24.09.2017.

EUROHD_LOGO1У оквиру обележавања „Дана европске баштине“ Завод за заштиту споменика културе је припремио бројне и разноврсне програме:

1. Шетња – Парк пријатељства у Новом Београду – термин – понедељак, 18. септембар 2017. у 16:30
Место окупљања: на почетку Алеје Мира (наспрам Споменика Вечној ватри), Парк пријатељства
Обилазак води историчарка уметности Ивана Весковић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

park prijateljstva

2. Шетња Земунском тврђавом – термин – уторак, 19. септембар 2017. у 17:00
Место окупљања: Миленијумска кула
Обилазак води историчарка уметности Александра Дабижић, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

Zemun panorama 1

3. Шетња Београдском тврђавом – термин – субота, 23. септембар 2017. у 12:00
Место окупљања: плато испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“
Обилазак води историчар уметности Александар Божовић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

 

4. Шетња улицом Краља Петра – термин – недеља, 24. септембар 2017. у 11:00
Место окупљања: испред Конака кнегиње Љубице
Обилазак води историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

ulica kralja petra

5. Шетња Дворски комплекс на Теразијама са обиласком Старог двора (Скупштина града Београда) – термин – недеља, 24. септембар 2017. у 11:00 и у 12:00 (Место окупљања: фонтана између Старог и Новог двора из улице Краља Милана
Обилазак води историчарка уметности Саша Михајлов, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Пријављивање неопходно: пријављивање се врши у Информативном центру Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова  5, тел: 011-2635-622. Неопходно да пријављени посетиоци понесу важећи лични документ.

8a

6. Радионица „Наслеђе и културни предео“ – термини одржавања су 23. и 24. септембар 2017. у времену од 11:00 до 12:30 часова
Место одржавања: Завод за заштиту споменика културе града Београда.
Презентацију, предавање и радионицу ће држати етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић.
Претходно пријављивање није потребно

najava

Радионице „Наслеђе и културни предео“ и шетња Дунавском падином у оквиру „Дана европске баштине“

Током првог викенда обележавања „Дана европске баштине“ у просторијама Завода одржане су презентација и радионице „Наслеђе и културни предео“ на примеру културног добра „Ботаничка башта Јевремовац“, као и дружење уз мала слатка и слана задовољства са београдским основцима и њиховим млађим другарима.

IMG-b4cf05b2416aaeaa24a23025d40505d3-V

Презентацију, предавање и радионицу водиле су етнолог Ана Сибиновић и конзерватор Слађана Милојевић, ауторке пројекта „Наслеђе за децу“, а њихови гости су имали прилику да нешто науче о споменичком наслеђу града Београда и у форми интерактивне презентације прошире знања и успоставе однос према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати. Деца су активно учествовала, постављала питања, али и одговарала на њих, цртала, писала утиске у за то посебно припремљену свеску.

20170917_112932

 

У суботу 16. септембра 2017. у 11:00 часова, одржана је и шетња на простору Дунавске падине, којом је Завод представио пројекат сарадње са београдским средњим школамаБеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“. Предавањима о споменицима Јосифу Панчићу и Доситеју Обрадовићу у оквиру Академског парка, Турбету шеих Мустафе, Подручју око Доситејевог лицеја са објектима Доситејев лицеј, згради Велике школе, Божићевој кући, Кући вајара Драгомира Арамбашића, Кући Михаила Ђурића и Бајракли Џамији су се презентовале Архитектонско-техничка школа, Прва београдска гимназија, Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“, Тринаеста београдска гимназија, Четрнаеста београдска гимназија и Школа за дизајн.

20170917_122953

 

Програм су водиле ауторке пројекта, историчарке уметности Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда

Обилазак изложбе „Београдско сајмиште – повратак у будућност“

У сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду и Музејом града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда је са представницима председника Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на „Старом београдском сајмишту“ господина Јована Ћулибрка и  представницима града Београда у четвртак, 15. јуна 2017. године посетио изложбу „Београдско сајмиште – повратак у будућност“ у Конаку кнегиње Љубице. Кроз изложбу, која представља завршницу пројекта студената мастер студија Архитектонског факултета у Београду водили су, образложили њен концепт и циљ, аутори пројекта проф. др Зоран Ђукановић са Департмана за урбанизам Архитектонског факултета у Београду и МА Ангелина Банковић, кустос Музеја града Београда. Као један од пројеката који указују на значај, вредности и историјску слојевитост првог урбанизованог простора на левој обали Саве, садржински слојевита са мултидисциплинарним приступом теми и новим освртом на друштвени и културолошки контекст, изложба значајно доприноси новим сазнањима о споменику културе Старо сајмиште – Логор Гестапоа.

3. _DSC0050

2. _DSC0031

1. _DSC0046 NASLOVNA

Министарство за културу и информисање и Завод потписали Уговор о пројекту реконструкције Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“

Дана 7.јуна 2017. године министар за културу и информисање у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић и в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда-установе културе од националног значаја Оливера Вучковић потписали су, у присуству градског менаџера Горана Весића, Уговор о изради техничке документације за добијање одговарајућег решења за извођење радова на реконструкцији, ревитализацији, санацији и адаптацији Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, Мали Калемегдан бр.1.

DSC_0008

Министарство за културу и информисање обезбедило је средства за израду пројекта, а након израде пројектне документације, током наредне године, приступиће се радовима на реконструкцији и санацији павиљона. Обнова би требало да буде завршена до 23. децембра 2018. године.

f

Министар Владан Вукосављевић је подсетио да је реконструкција ентеријера последњи пут вршена 1975. године, нагласивши да ће обезбeђивање средстава, а потом и расписивање конкурса за реконструкцију, омогућити да се уметничком павиљону врати стари сјај.

Градски менаџер Горан Весић истакао је да је израда пројекта за реконструкцију уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ значајан корак за први галеријски простор Београда, који вапи за обновом.

В.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић захвалила се Министарству за културу и информисање и министру Владану Вукосављевићу јер су умели да препознају Завод као релевантну институцију која може да преузме на себе одговорност израде техничке документације за реконструкцију, ревитализацију, санацију и адаптацију споменика културе као што је Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“.

IMG_0437

Уметнички павиљон на Малом Калемегдану подигло је 1928. године Удружење пријатеља уметности у Београду, према пројекту архитекте Бранислава Којића. Сажимањем више функција у јединствену архитектонску целину, која је обухватала сликарске сале, изложбену и концертну дворану, Којић је задовољио потребе савременог изложбеног простора. Упечатљив детаљ уређења ентеријера предствља фреска са алегоријским композицијама разних грана уметности на плафону вестибила, рад Живорада Настасијевића, као и витраж са представом Уметности изнад главног улаза, рад Васе Поморишца.

Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, утврђен је за културно добро (Решење Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 68/3 од 22.2.1973.)

Сарадња Завода и Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју

Презентовањем пројекта „Наслеђе за децу“ успостављена је успешна сарадња са Центром за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Дневним боравком Стари град.  Предавање је одржала Ана Сибиновић, етнолог конзерватор у  сарадњи са Слађаном Милојевић документаристом Завода, дана 05.06.2017. године у просторијама Дневног боравка на адреси Кнеза Милоша бр.4.

3

Подударност делатности Завода и програма који спроводи Центар: обиласци појединих делова града Београда у којима се налази велики број споменика културе је била добра основа и прилика да се корисници Боравка упознају са изузетно богатим и разноврсним споменичким фондом  на територији нашег града.

2

Корисници су показали изузетно интересовање за ову тему, веома су активно учествовали у разговору, постављали питања и говорили о споменицима и установама културе које су обишли. Договорено је да корисници посете Завод за заштиту споменика културе града Београда, да прошетају Калемегданским парком и обнове знање које су на предавњу стекли о Споменику Победник, Београдској тврђави и јавним споменицима.

1

Представници ETH Zurich и Архитектонског факултета у Београду у посети Заводу

Завод за заштиту споменика културе града Београда 2. јуна 2017. године посетили су  декан Архитектонског факултета проф. Владан Ђокић и предавачи са ЕТХ факултета из Цириха, проф. Алфредом Брилембург и Харис Пиплаш. Архитектонски факултет Универзитета у Београду организовао је радионицу Designing Housing and City Transformations – Novi Beograd у оквиру међународног истраживачког пројекта под називом „Smart and creative cities for knowledge-based societies“, финансираног од стране Swiss National Science Foundation – SNSF. Повод посете Заводу био је упознавање са делатношћу и радом Завода са посебним освртом на архитектонски развој, значај и заштиту Централне зоне Новог Београда, приобалне зоне и појединачне објекте на Новом Београду о чему су говориле историчарке уметности Александра Дабижић и Ивана Весковић. Акценат је стављен на архитектонско-урбанистичке и просторне вредности Новог Београда, које творе јединствени урбани и културни пејзаж престонице. Гости су упознати са студијом истраживањa Централне зоне Новог Београда која представља окосницу значајног урбанистичког концепта простора који се налази под претходном заштитом. Представљени су и панои вреднованих блокова 1 и 2, дипл. сниматеља слике Снежане Неговановић, који су били део поставке овогодишњег Салона архитектуре у Музеју примењене уметности у Београду.

bgd

Блок 21 Централна зона Новог Београда