Отварање изложби у Културном центру Србије у Паризу

У Културном центру Србије у Паризу 28.11.2019.године биће отворене изложбе Завода за заштиту споменика културе града Београда „Споменик захвалности Француској обнова” и Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице“,

SZF MODERNA POZIVNICA

Изложба „Споменик захвалности Француској обнова” представља завршницу пројекта на извођењу радова на рестаурацији и санацији Споменика захвалности Француској у Београду, делу знаменитог уметника Ивана Мештровића и сарадника. Пројекат обнове, први пут након 88 година од откривања споменика, реализовао је Завод за заштиту споменика културе града Београда у периоду од марта до септембра 2018. године, на основу споразума Влада Републике Француске и Републике Србије. Финални део целокупног пројекта била је изложба реализована у децембру 2018. на Савском шеталишту Београдске тврђаве, посвећена животу споменика током претходних 88 година, његовој историји, историјско-ументичким вредностима, симболици, меморијализацији и спроведеним радовима на обнови. Реализацију пројекта обнове споменика, а потом и изложбе партнерски је пратила Амбасада Француске у Београду. Имајући у виду да је београдска јавност имала прилике да види комплексност радова на рестаурацији и санацији, намера је да се исти представе и француској публици, која је својим донација значајно допринела да наша национална баштина буде обновљена и истовремено укаже на заједничке напоре две државе да обнове културно наслеђе Србије и трајни симбол француско-српског пријатељства. Посетиоци ће имати прилику да виде и два позитива од гипса на основу којих су клесани нови рељефи на постаменту, као и филм посвећен Споменику захвалности Француској.

Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице“, први пут је приказана у години европског културног наслеђа као централни део програма Завода за заштиту споменика културе града Београда у оквиру манифестације Дани европске баштине 2018. у Београду. Намера је била да укажемо да архитектонско наслеђе Београда дели заједничке вредности и трајање са европским културним наслеђем. Приказујући изложбу париској публици желимо да скренемо пажњу да је француски уметнички и архитектонски рафинман имао одјека у српском градитељском наслеђу, а континуирани и вишеслојни српско-француски односи неговани у свим областима друштвеног и уметничког стваралашта. Појавом модернизма крајем треће деценије прошлог века долази до коренитих промена на градитељској сцени Београда. Модернистички покрет се убрзано ширио и по броју учесника и по броју и квалитету остварених радова. Донео је новине у облицима, формама, просторном концепту, материјалима, декоративности, конструкцији. У стамбеној и јавној архитектури преузео је примат, а до изражаја су дошле архитектонске концепције и идеје њених водећих протагониста. Велики број подигнутих здања потврђује да је београдска Модерна с једне стране пратила главне уметничке токове највећих европских центара, а с друге донела јединствене и аутентичне примере. На изложби која је пред публиком биће приказана значајна остварења уписана у национални регистар културног наслеђа и она номинована за тај статус. Посетиоци ће имати прилику и да виде макете Универзитетске дечје клинике и Куће доктора Ђурића, као и филм посвећен Астролошкој опсерваторији и оригиналне цртеже Агрерне банке и Игуманове палате.

Изложбе ће бити отворене до 01.02.2020. године у Културном центру Србије у Паризу.

izlozba moderna beograda izlozba spomenik zahvalnosti francuskoj