Шетња „Хотели и кафане града Београда – препознавање споменика културе“ на Данима европске баштине

Након успешно реализоване изложбе „Хотели и кафане града Београда – препознавање споменика културе“ наши суграђани су имали јединствену прилику да у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2019“ у суботу 14. септембра 2019. године са ауторком изложбе прошетају поред најрепрезентативнијих здања кафанске и хотелске намене у најужем центру града Београда који су утврђени за споменике културе и сазнају на који начин се развила потреба и навика одласка у кафану и подизања хотела, као и нешто више о њиховом јединственом архитектонском речнику, друштвено-историјској вредности и значају који данас имају.

Љубица Радовановић, историчар уметности из Завода за заштиту споменика културе града Београда је учешће у овој манифестацији започела испред Кафане „?“ након чега су учесници шетње застати поред Хотела „Национал“. Шетња се одатле наставила ка Кнез Михаиловој улици, односно ка споменику културе „Српска круна“ где је било речи о овом објекту. Потом се наставило ка Облићевом венцу где је група имала прилику да чује нешто више о Хотелу „Мажестик“ и „Руском цару“, наког чега се наставило ка привредном центру Београда, Теразијама и једном од симбола града, хотелу „Москва“. На самом крају шетње, Балканском улицом се наставило ка Хотелу „Праг“, до финалног одредишта у улици Адмирала Гепрата, Амаму кнеза Милоша.

viber image
nacional
mazestik
moskva

Наведена траса обухватила је објекте који се налазе у оквиру урбаног језгра Београда и који су илустровали 3 сегмента изложбе „Хотели и кафане града Београда – препознавање споменика културе“ односно споменике културе који имају намену кафане, споменике културе који имају намену хотела и споменике културе који су имали намену хотела или кафане, али се она временом променила.balkanska

naslovna