Посета делегације Шангаја Београду

На позив градоначелника Београда Зорана Радојичића наш град је посетила шесточлана делегација шангајског дистрикта Јангпу, коју предводи Зоу Хаи, потпредседник Кинеске народне конститутивне конференције Јангпу дистрикта.

DSC_4123

Делегација је 11. јуна 2019. године присуствовала састанку са Главним градским урбанистом Марком Стојчићем и директором Завода Оливером Вучковић, а након састанка гости су имали прилику да се упознају са културним наслеђем Београда. Стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда, историчари уметности Александра Дабижић, Хајна Туцић и Александар Божовић су у шетњи градом представили комплекс дворова на Теразијама, Цркву св. Марка, Зграду Народне скупштине, Дом синдиката, Аграрну банку, Теразије, Хотел Москва, Теразијску чесму, Палату Албанија, Кнез Михаилову улицу, Трг Републике, Народни музеј, Народно позориште, Београдску тврђаву, као и споменике културе Земуна.

DSC_4128

Посета француских парламентараца Споменику захвалности Француској

delegacijaДелегација француских парламентараца на челу са Jacques Maire и Liliana Tanguy, заједно са представницима Амбасаде Француске Maxime Reynaud и Nikolas Fay посетила је 15. јуна 2019. године обновљени Споменик захвалности Француској. Директор Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић и др Станислав Сретеновић из Института за савремену историју представили су гостима сложен поступак обнове овог споменика културе од великог значаја. Парламентарци су обишли и Београдску тврђаву, споменик културе  од изузетног значаја.

delegacija fra

Делегација француских парламентараца боравила је у Београду у дводневној посети највишим званичницима Републике Србије.

Педесет девети рођендан Завода за заштиту споменика културе града Београда

У уторак 28. маја 2019. године у Заводу за заштиту споменика културе града Београда свечано је обележен 59. рођендан наше установе. Гостима и запосленима су се обратили директор Завода Оливера Вучковић и Андрија Младеновић, помоћних градоначелника Београда. Они су подсетили да је у протеклих годину дана утврђено 12 нових културних добара, од којих је једно просторно културно-историјска целина „Насеље Церак – Виногради (Церак 1 и Церак 2) у Београду“. Обновљен Споменик захвалности Француској, завршени су радови на реконструкцији и рестаурацији Малог степеништа на Београдској тврђави, урађено је Идејно решење и Идејни пројекат реконструкције, санације и адаптације Уметничког павиљона Цвијета Зузорић у Београду, реализовани су обимни рестаураторско-конзерваторски радови на јавним споменицима у оквиру хитних интервенција на територији градских општина Стари град, Савски венац, Звездара, Врачар и Палилула. Такође, споменули су и да су у току радови на Земунској тврђеви, као и на Великом степеништу Савског шеталишта

F_1029 (11)

У циљу презентације и популаризације делатности Завода приређено је 5 изложби са пратећим каталозима – „Црквена порта у Вранићу“, „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице“, „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“, „Споменик захвалности Француској-обнова“, „Хотели и кафане града Београда-препознавање споменика културе“, као и изложба „Никола Несторовић-портрет једне епохе“. Објављен је 19. број научно-стручног часописа „Наслеђе“, покренут је пројекат „Мапе непокретног културног наслеђа“, одштампано десет каталога посвећених споменицима културе. Настављени су пројекти сарадње са основним школама и предшколским установама „Наслеђе за децу“ и средњим школама „Бео Кул Градска Тура“.

F_1029 (12)

Завод за заштиту споменика града Београда извршио је конзерваторски надзор радова на санацији, адаптацији и реконструкцији 17 објеката, великог броја фасада, као и велики број археолошких надзора и археолошких ископавања; сарадњу на изради просторних и урбанистичких планова кроз израду услова чувања, одржавања и коришћења културних добара и добaра која уживају претходну заштиту и мере њихове заштите.

F_1029 (16)

Стручни сарадници Завода су учествовали на бројним стручним скуповима, конференцијама, округлим столовима и панел дискусијама, држали предавања и водили стручне шетње у оквиру манифестација „Дани европске баштине“, „Дани Београда“, „Ноћ музеја“ и „Београдска интернационална недеља архитектуре“.

naslovna