Дани Београда у Заводу за заштиту споменика културе града Београда – отварање изложбе, предавања, стручна вођења

У оквиру обележавања „Дана Београда“ Завод за заштиту споменика културе града Београда приредио је бројне програме. У уторак 16. априла у 14 часова у Свечаној сали Завода за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан Горњи град бр. 14 биће отворена изложба „Хотели и кафане града Београда – препознавање споменика културе“ аутора историчарке уметности Љубице Радовановић. Утврђени за споменике културе у претходним деценијама због својих архитектонских одлика или првобитне намене која се очувала до данашњих дана, хотели и кафане споменици културе града Београда и даље живе у оквиру урбаног језгра престонице и чине активан део живота њених суграђана. Богатство вредности које дефинишу ове споменике културе оживело је и развијало њихово место у оквиру културе сећања и памћења. Изложбу отвара Андрија Младеновић, помоћник градоначелника Београда.

pozivnica copy
Приказ одабраног документарног материјала усмерава пажњу на грађевине поред којих свакодневно пролазимо, указујући на критеријуме вредновања и чувања баштињеног културног наслеђа.
За време трајања изложбе сви заинтересовани посетиоци ће имати прилику да сазнају нешто више кроз стручна вођења и планиране активности. 17. април је резервисан за основце, док су 18. априла организована стручна вођења за ученике средњих школа.
У петак, 19. априла у 14 часова, у Свечаној сали Завода за заштиту споменика културе, биће одржано предавање др Видоја Голубовића са освртом на богату историју и развој београдских кафана, као и промоција књиге господина Голубовића „Механе и кафане старог Београда“ коју је недавно приредила издавачка кућа „Лагуна“. Након промоције следи стручно вођење кроз изложбену поставку ауторке изложбе Љубице Радовановић.

15
Програм Завода за „Дане Београда“ завршава се предавањем на отвореном, шетњом кроз стваралаштво Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији. Окупљање је код Малих степеница, прекопута Француске амбасаде, 19. априла у 16 часова. Шетњу води историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода.

Шеста Тржница идеја

У организацији Музеја града Београда одржан је шести сусрет музеја и школа „Тржница идеја“. Манифестација је ове године релаизована у партнерству са Југословенском кинотеком 29. марта 2019. године у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици бр. 1. Основни циљ пројекта је успостављање континуиране сарадње музеја и школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

DSCN0506 DSCN0509

Завод за заштиту споменика културе града Београда је представио своју институцију и едукативне пројекте: „Наслеђе за децу“ намењен основцима и пројекат „Беокул градска тура“ намењен ученицима средњих школа у Београду.

DSCN0508 DSCN0510