Победник

Реконструкција и рестаурација споменика „Победник“

По добијању средстава од Града Београда, Завод за заштиту споменика културе започеће радове на Пројекту реконструкције и рестаурације споменика  „Победник“ на Београдској тврђави, који подразумева статичку санацију, рестаурације каменог постамента и саме скулптуре споменика.

Споменик „Победник“ налази се на платоу Горњег града Београдске тврђаве. Утврђен је за културно добро 1992. године (Службени лист града Београда бр. 26/92). Такође споменик „Победник“ се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију (Одлука о утврђивању „Сл. гласник СРС“ бр. 14/79).

Завод за заштиту споменика културе града Београда је током 2018. године извршио увид и преглед у стање споменика, мапирање оштећења камене облоге и бронзане скулптуре, детаљно мерење и 3Д ласерско скенирање споменика. Увидом у стање споменика установљено је да су оштећења на споменику драстично погоршана у односу на 2016. годину када је последњи пут вршена опсервација споменика. На основу ових и свих претходних испитивања Завод је у сарадњи са Грађевинским факултетом Универзитета у Београду урадио пројекат реконструкције и рестаурације споменика “Победник“ који подразумева статичку санацију и рестаурације бронзане скулптуре, стуба и постамента.

DSC_0630s VKT_St-183214-1071s

Завод за заштиту споменика културе града Београда је 2016. године редовним осматрањем констатовао прилична оштећења на споменику „Победник“ и приступио истраживању и анализи постојећих оштећења. Тим поводом је затражено мишљење експертског тима Грађевинског факултета Универзитета у Београду о статичком стању споменика са предлогом потребних мера заштите, у коме је наведено да је споменик „Победник“ нагнут 30цм у односу на вертикалну осу, да нагињање споменика представља процес који и даље траје. Ради се о релативно спором процесу који не показује знаке смиривања и заустављања, а у периоду од 35 година, за који постоје подаци, хоризонтално померање на висини постоља фигуре се повећало за 30%. Анализа је показала да претходни радови из 1996. године на санацији споменика утискивањем „мега“ шипова нису дали резултате.

DSC_0645ss DSC_1486ss

Добијено је и експертско мишљење др Зорана Кузмановића, вајара, о стању бронзане скулптуре споменика, у коме се наводи да је уочљив велики слој оксида на целој површини скулптуре са више оштећења у виду рупа вероватно од метака или гелера. На самој плинти и стопалима оштећења су значајна у виду извитоперености и пукотина, варови су попустили, пукотине су велике и веза скулптуре за кружни камени постамента је кородирала и јако у лошем стању.

Оштећења бронзане скулптуре, њене везе са плинтом и каменим постаментом су утврђена још 1989. године и дат програм мера за санацију и конзервацију. У пројекту изведеног стања санације и конзервације споменика „Победник“ 1991. године, наведено је да је санација оштећења ограничена и сведена на чишћење, запуњавање пукотина и заштиту, што је и урађено. Али да права санација овог дела споменика захтева замену камених блокова испод ногу „Победника“, демонтажу бронзане скулптуре и обнављање веза између постамента и скулптуре.

За време од 91.године од како је споменик постављен, рађено је само чишћење споменика од графита и запрљности и попуњавање пукотина и спојница камене облоге.

Предвиђени временски оквир за извођење радова је шест (6) месеци. након спровођења поступка јавне набавке.

Француска министарка Натали Лоазо посетила Споменик захвалности Француској

Француска министарка за европске послове Натали Лоазо је током дводневне посете Београду, у пратњи амбасадора Фредерика Мондолонија, заменика градоначелника града Београда Горана Весића, заменице председника Скупштине града Београда Андрее Радуловић и директорке Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливере Вучковић, посетила обновљен Споменик захвалности Француској у парку Калемегдан. Том приликом се упознала са изведеним радовима, као и са каталогом посвећеним обнови овог споменика културе, који је приредио Завод.

francuskinja loiseau viber image