Обележавање годишњице смрти војводе Степе Степановића

На скупу поводом обележавања годишњице смрти једног од највећих војсковођа у српској историји, војводи Степи Степановићу, на месту где је рођен пре 162 године у Кумодражу директорка Завода за заштиту споменика културе рада Београда Оливера Вучковић се обратила у име Завода и истакла да овај меморијални објекат представља неизбрисив траг наше историје и место сећања на истакнуту личност војводе Степе Степановића

IMG_9898

 

Током свога постојања Завод за заштиту споменика културе града Београда у континуитету је радио на очувању, обнови и рестаурацији меморијалних споменика посвећених Првом светском рату. У том смислу, Родна кућа војводе Степе Степановића је посебно препозната, те је тако по пројекту овог Завода током 2013. и 2014. године извршена рестаурација објекта, чиме је остворен први корак да се овај изузетан простор презентује широј заједници и укључи у културно-историјску понуду града Београда.

IMG_9938

 

Поред свог историјског значаја, јер је кућа подигнута средином 19. века и у њој је 1856. године рођен истакнути српски војсковођа, ова кућа представља репрезентативан примерак народне архитектуре који поседује значајне архитектонске и етнографске вредности чији значај током времена расте, с обзиром на мали број очуваних кућа овога типа у ближој околини Београда.

IMG_9949 IMG_9971

 

 

 

Велика захвалница Факултета примењених уметности

На свечаној академији одржаној 26. априла 2018. године поводом обележавања јубилеја 70 година од оснивања Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду, Заводу за заштиту споменика културе града Београда је додељена велика захвалница. Завод је признање за дугогодишњу сарадњу са једним од најстаријих уметничких факултета понео заједно са Српском академијом наука и уметности, Ректоратом уметности, Народним и Етнографским музејом, Музејом града Београда и другим значајним институцијама из области културе и образовања, као и сектора привреде. У име Завода велику захвалницу је примила в.д. директора Оливера Вучковић.

2 7 8

Дани Београда

У оквиру манифестације Дани Београда организованој под покровитељством Скупштине града Београда у периоду од 16. до 19. априла 2018. године Завод за заштиту споменика културе града Београда је учествовао бројним активностима које су резултирале изузетном посетом грађана. Такође, у оквиру манифестације Пројекат реконструкције, рестаурације и презентације Чесме Мехмед паше Соколовића аутора Невенке Новаковић и Иване Филиповић Јорк архитекти Завода ушао је у најужи избор за награду Града Београда за област архитектуре 2018. године.

01 predavanje istorijske kuce 02 setnja kosancic 03karamata

Првог дана 16. априла у просторијама Завода одржано је предавање о историјским кућама у Београду чланицама Европске асоцијације историјских кућа: Дому Јеврема Грујића, Дому породице Вељковић, Кући породице Карамата и Дому породице Павловић. Предавање су одржали сарадници Завода историчари уметности Хајна Туцић, Александар Божовић и Ивана Весковић, након чега су се присутнима обратили и власници историјских кућа, господин Ђорђе Павловић, господин Озрен Карамата и госпођа Катарина Вељковић. Од 17. до 19. априла грађани су заједно са представницима Завода посетили историјске куће уз стручно вођење власника.

04 kuca pavlovica 05 setnja bg tvrdjava 06 dom veljkovica

Поред предавања Завод је припремио и шетње уз стручно вођење кроз обновљени  Косанчићеви венац, Београдску тврђаву и Земунску тврђаву. О реконструкцији и обнови Косанчићевог венца говорио је стручни сарадник Завода архитекта Раде Мрљеш, кроз Београдску тврђаву и Калемегдан групу је водио стручни сарадник Завода историчар уметности Александар Божовић, а изузетан број број посетилаца прошетао је Земунском тврђавом о којој су говорили стручни сарадници Завода Александра Дабижић историчар уметности, Љиљана Конте архитекта и Раде Мрљеш архитекта.

07 promocija knjiga 08 Dom Jevrema Grujica 09 setnja zemundska tvrdjava

Манифестација Дани Београда завршена је промоцијом монографије „Никола Несторовић“, ауторке др Марине Павловић која је одржана у Заводу 19. априла. О књизи су говорили в.д. директора Оливера Вучковић, стручни сарадник Завода Саша Михајлов, историчар уметности, стручни сарадник Завода Александра Шевић архитекта, и ауторка др Марина Павловић архитекта.

Завод за заштиту спомeника културе града Београда обележава Дане Београда од 16. до 19. априла

Завод за заштиту спомeника културе града Београда обележава Дане Београда од 16. до 19. априла следећим активностима:

1. Предавање о историјским кућама у Београду, и разговори са власницима о значају очувања историјских кућа уз видео презентацију

Учесници: Александар Божовић ист.уметности конзерватор, Хајна Туцић ист.уметности конзерватор, Ивана Весковић ист.уметности конзерватор и власници споменика културе Дом Јеврема Грујића, Дом породице Вељковић, Кућа породице Карамата и Дом породице Павловић.

Време одржавања: 16.април, 14-15:30 часова

Место: Завод за заштиту споменика културе, Калемегдан, Горњи град 14

У оквиру овог програма биће организовани обиласци ове четири историјске куће:
17. април – посета Дому породице Карамата од 13-14 часова, Караматина 17, Земун
17.април – посета Дому породице Павловић
16 – 17 часова, Господар Јевремова 39
18.април – посета Дому породице Вељковић 16-17 часова, Бирчанинова 21
19.април – посета Дому породице Грујић 16-17 часова , Светогорска 17

2. Обилазак обновљеног Косанчићевог венца,
Време одржавања: 17. април 15-16 часова говориће Раде Мрљеш, архитекта конзерватор,
Место окупљања: Косанчићев венац 22 , Дом Мике Аласа

3. Шетња Београдском тврђавом
Време одржавања: 18. април 15-16 часова, води Александар Божовић, историчар уметности конзерватор
Место окупљања: испред Уметничког павиљона Цвијета Зузорић, Калемегдан

4. Промоција монографије „Никола Несторовић“, архитекте Марине Павловић, тема њене докторске дисертације одбрањене на Филозофском факултету код професора Александра Кадијевића 2014. године. Ауторка је за монографију награђена Годишњом наградом друштва конзерватора Србије 2018.године за први свеобухватни и исцрпни рукопис о једном од најзначајнијих архитеката у Србији, чије је стваралаштво обележило и обогатило,београдску и српску архитектуру током последње деценије деветнаестог и прве деценије двадесетог века.

Време одржавања: 19.април – 14 часова, nа промоцији ће говорити директорка Завода Оливера Вучковић, архитекта конзерватор Александра Шевић, историчарка уметности конзерватор Саша Михајлов и ауторка др Марина Павловић, архитекта.

место: Завод за заштиту споменика културе града Београда

5. Шетња Земунском тврђавом
Време одржавања: 19. април 15:30 -16:30 часова, воде сарадници Завода Раде Мрљеш, архитекта конзерватор, Александра Дабижић ист.уметности конзерватор, Љиљана Контa архитекта конзерватор
Место окупљања: Кафана Венеција, Дунавски кеј, Земун

Пријављивање за историјске куће су на e mail ivaveskovic@gmail.com

Завод за заштиту споменика културе града Београда на овогодишњем јубиларном 40. Салону архитектуре

Завод за заштиту споменика културе града Београда на овогодишњем јубиларном 40. Салону архитектуре учествује са Пројектом реконструкције, рестаурације и презентације Чесме Мехмед паше Соколовића.Такође на Салону је изложен каталог изложбе СЕЦЕСИЈА У СТАРОМ  ЈЕЗГРУ ЗЕМУНА ауторке Александре Дабижић, издање Завода за заштиту споменика културе града Београда.F_0938 (05)

F_0938 (06)

F_0938 (09)

 

 

IMG_20180417_123053Салон архитектуре се одржава у Музеју примењене уметности, Вука Караџића бр.18, од 29.марта до 5.маја 2018.године.

Пројекат „Наслеђе за децу“ на V Школском сајму културе „Тржница идеја“

V Школски сајам културе „Тржница идеја“ у организацији Музеја града Београда ове године одржан је у Етнографском музеју. Циљ ове манифестације је  да се успостави континуирана сарадња између предшколских установа и школа, с једне и установа културе, с друге стране, користећи баштину као образовни ресурс а музеје као места за учење. На овогодишњој „Тржници идеја“ представило се 28 установа културе и организација које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди. Завод за заштиту споменика културе града Београда представио је  Пројекат „Наслеђе за децу“ намењен ученицима нижих разреда основне школе.  Пројекат су представиле аутори: етнолог Ана Сибиновић и арх.техничар Слађана Милојевић, сарадници Завода.

1

Током сајамског дана ученици и наставници су се кроз штампане и видео материјале Завода за заштиту споменика културе града Београда упознали са радом  Завода у сегменту едукације. Ученици су били у прилици да цртају, слажу слагалице, решавају лавиринте и осмосмерке и друге занимљивости из области споменичког наслеђа Београда.

2

У непосредном контакту са васпитачима и просветним радницима – директорима, наставницима, учитељима и школским стручним службама договорена је сарадња да се едукативни програм „Наслеђе за децу“  планира у оквиру програмских наставних и/или ваннаставних активности у школама на територији београдских општина.

3

Истовремено, то је била прилика да се у непосредном сусрету представника сектора образовања и представника културе развије дијалог, размотре занимљиве теме, поделе искуства, договори конкретна сарадња, укаже на препреке у њеној реализацији.

4

5