Завод за заштиту споменика културе града Београда на петој „Тржници идеја”

Представљање едукативних програма Завода за заштиту споменика културе града Београда на  петој „Тржници идеја”

Музеј града Београда и Етнографски музеј у Београду организују пету „Тржницу идеја” у петак, 30. марта 2018. од 10 до 16 часова у Етнографском музеју у Београду, Студентски трг 13.

Циљ манифестације „Тржница идеја” је успостављање континуиране сарадње музеја и школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

На петој „Тржници идеја” представиће се 28 установа културе и организација које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди. Завод за заштиту споменика културе града Београда презентоваће „Наслеђе за децу“ пројекат намењен ученицима нижих разреда основне школе и предшколцима и пројекат БеоГрадска КулТура (Беокул градска тура) намењен ученицима гимназија и средњих школа.

Манифестација „Тржница идеја” отворена је и за индивидуалне посете, а понуда програма односи се на узраст од 3 до 18 година.

Улаз је слободан.

Очекујемо вас на дружењу и заједничком учењу и одрастању кроз игру.

001-Plakat-Tržnica-2018-siroki-web

Конференција за штампу у Амбасади Републике Француске

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата у Амбасади Републике Француске је 16. марта одржана конференција за штампу, на којој су говорили Фредерик Мондолони, амбасадор Француске, Александар Вулин, Министар одбране, Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Оливера Вучковић, в.д. директор Завода за заштиту споменика културе града Београда, а у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, градског секретара за културу Ивоне Јевтић и представника дипломатског кора.

001

Амбасадор Мондолони је најавио бројне догађаје којима ће Амбасада обележити овај велики јубилеј-путујућу изложбу, француски филмски караван, комеморативну свечаност на Француском војном гробљу у Београду, сарадњу са Војном академијом, семинар у организацији Балканолошког института и пре свега, као посебно значајно најавио је почетак обнове Споменика захвалности Француској.

002

Обнова Споменика захвалности Француској била је тема и говора министра Александра Вулина и државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негована Станковића.

003

У свом обраћању Оливера Вучковић, в.д. директор Завода за заштиту споменика културе града Београда истакла је да је обнова Споменика захвалности Француској заједнички подухват Влада Републике Француске и Републике Србије, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Амбасаде Републике Француске, Удружења за неговање културе сећања „Le souvenir Français и Министарства за рад, запошљавање, борилачка и социјална питања Републике Србије. Главни пројекат обнове споменика је урадио Завод за заштиту споменика културе града Београда, а сагласност на пројекат је дала француска установа за чување културног наслеђа

004

Све послове на рестаурацији ће надгледати мешовита француско-српска комисија, која је испратила и све досадашње радње, посебно у припреми техничке документације за избор извођача радова.

005

Централна женска фигура, изведена у бронзи, у уметничком и споменичком смислу највреднији сегмент споменика, представља симбол Француске која својим експресивним покретом у тренутку рата јуриша у помоћ Србији. Данас су на скулптури видљива оштећења изазвана физичко-хемијским утицајима атмосферилија, температурним разликама, посебно утицајем мраза, што је довело до појаве напрслина и пукотина. Радови на обнови бронзане фигуре ће се изводити на лицу места, у посебно припремљеном простору на градилишту, јер је транпорт фигуре високе 4,35 м и тешке око 4 тоне готово немогућ.

006

И сам постамент, са две барељефне композиције биће обновљен. Композиција “Сорбона”, са истакнутом представом седеће женске фигуре која симболише просветну помоћ Француске српској омладини у току и после Првог светског рата налази се на источној страни, док се на западној страни налази барељефна композиција “Ратници“, која представља сарадњу српских и француских војника током Првог светског рата. Ове рељефе су према Мештровићевим цртежима извели његови ученици, вајари: Франо Кршинић, Антун Аугустинчић, Грга Антунац, Шиме Дујмић и Орландини. На преостале две стране постамента стоје натписи Волимо Француску као што је она нас волела и A la France.

Споменик захвалности Француској, споменик културе од 1965. године, а од 1983. године утврђен је за добро од великог значаја за Републику Србију и заузима значајно место у развоју јавних споменика у Србији.

Завод на “Сајму туризма“ и “Сајму за треће доба“

Завод за заштиту споменика културе града Београда је учествовао на „Сајму туризма“ који је трајао од 22. до 25. фебруара и „Сајму за треће доба“ од 28. фебруара до 1. марта 2018. године.

IMG_20180224_140458

На штанду Града Београда, у централном простору Хале 4 Београдског сајма, у сарадњи са Секретаријатом за привреду Града Београда и Туристичком организацијом града Београда, подељен је туристичким водичима, представницима београдских општина, али и бројним другим заинтересованим посетиоцима сајма велики број публикација Завода о културном наслеђу на територији Београда.

IMG_20180224_140554

На „Сајму за треће доба“, у Хали 3 Београдског сајма, Завод је представио своју делатност и великом броју заинтересованих старијих суграђана, којима су представљене и подељене наше публикације.

IMG_20180224_140619

Популаризација културних добара је један од назначајнијих сегемената делатности Завода за заштиту споменика културе града Београда, те је учешће у оваквим манифестацијама добра прилика да се што већем броју грађана приближили значај наслеђа у нашој средини.