VIII конференција о културном наслеђу-Културно добро данас-вредност и значење

У четвртак 12.10.2017. године, у Заводу за заштиту споменика културе града Београда, одржана је осма по реду  конференцију о културном наслеђу са темом  Културно добро данас – вредност и значење. На почетку скупа присутне је поздравила директорка Завода Оливера Вучковић, а Конференцију  је отворио градски менаџер, г-дин Горан Весић. Проф.др Драган Булатовић је одржао уводно предавање.
Темом овогодишње, осме конференције Културно добро данас- вредност и значење, желели смо да направимо осврт на претходне скупове и да  сагледамо, како целовитост културних добара, тако и наш допринос њиховом позитивном поимању. Из тог разлога, овом приликом, нису биле предложене тематске целине, већ су се оне формирале у зависности од пристиглих радова:

Вредност и вредновање културног добра – први део
Модератор Иван Борозан

Одрживи развој и вредност културног наслеђа
Модератор Драган Булатовић

Проблеми очувања архитектонско урбанистичког наслеђа
Модератор Марина Павловић

На Конференцији је учесницима и гостима подељен  Зборник радова.
Ова, као и претходне коференције, организивана је под покровитељством Скупштине града Београда на чему захваљујемо и овом приликом.

F_0892 (022)

F_0892 (036)

F_0892 (049)

Реконструкција, рестаурација и конзервација Музеја савремене уметности

Завод за заштиту споменика културе града Београда је у периоду од септембра 2016. до 20. октобра 2017. године, у складу са својим надлежностима, активно учествовао у изради и реализацији капиталне инвестиције Пројекту реконструкције, рестаурације и конзервације Музеја савремене уметности, Ушћe 10, Блoк 15, Нoви Бeoгрaд, утврђен за споменик културе 1987. године („Службени лист града Београда“ бр. 16/87).

7

Служба заштите је уважавајући основна начела заштите непокретних културних добара издала услове за предузимање мера техничке заштите за реконструкцију, рестаурацију и конзервацију Музеја савремене уметности у Београду, којима је јасно дефинисан степен дозвољених интервенција у ентеријеру и екстеријеру споменика културе, као и  главне поставке/пројектни задатак, сходно захтевима корисника и високим технолошким стандардима савремене музеологије, како би се објекат музеја вратио у функционално стање.

8

 

Према издатим условима за предузимање мерама техничке заштите за планиране интервенције на споменику културе и пројекту израђеном у складу са условима, реализацију радова на Музеју савремене уметности у Београду, по установљеној динамици, пратио је као конзерваторски надзор стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда и то од почетка радова септембра 2016. године до завршетка радова 20. октобра 2017. године, када је Музеј савремене уметности у Београду поново отворен за јавност.

9

 

Посебан печат музеју дали су пројектант архитекта Дејан Тодоровић и архитекта-конзерватор Светлана Марковић, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда, која је вршила конзерваторски надзор у току извођења радова на реализацији капиталног пројекта за Републику Србију и град Београд.

10 11 12

Међународни сајам књига у Београду

Завод за заштиту споменика културе града Београда ће и ове године учествовати на престижном  Међународном сајму књига у Београду. Овогодишњи 62. сајам књига биће одржан од 22-29. октобра. Штанд Завода за заштиту споменика културе града Београда се налази у хали 4 (десни пролаз из хале 1 у халу 4). Публикације у нашем  издању продаваће се на сајму књига са попустом до 50 %.

Видимо се!

plakat za stampuam

Интегрална заштита културне и природне баштине

Завод за заштиту споменика културе града Београда је узео учешће на Јесењем кампу који се ове године одржао под називом „Интегрална заштита културне и природне баштине“  на Великом ратном острву у организацији ЈКП Зеленило Београд. Предавање студентима Технолошко-металуршког и Географског факултета одржала је историчарка уметности Александра Дабижић, на тему Културно и природно наслеђе Земуна. Студети су показали интересовање за интегрални приступ баштини сагледавајући посебности београдског пејзажа.

Хидроморфолошка структура ушћа Саве у Дунав, једним делом уоквирена шумадијским побрђем, а другим делом препуштена панонским равницама свакако је централно обележје целог урбаног предела. Гардош, захваљујући своме положају, изнад двеју река, пружа величанствену панораму  сликовитог предела динамичног пејзажа београдског побрђа и смиреног пространства панонских равница. Визуре се могу приближно оријентисати на четири стране света, од којих свака има своју специфичност,  с историјског, урбаног и ликовног аспекта.

IMG_20171010_13524dab

НАЈАВА VIII КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Завод за заштиту споменика културе града Београда, у четвртак 12.10.2017. године, организује осму по реду конференцију о културном наслеђу са темом Културно добро данас – вредност и значење. Конференцију ће,  са почетком у 9.30 часова, отворити градски менаџер, г-дин Горан Весић.

Полазећи од тога да је културно наслеђе скуп ресурса наслеђених из прошлости, које заједница идентификује као одраз и израз вредности, уверења, знања и традиције, културно добро се постављало и поставља у жижу константе коју је неопходно очувати и неговати као битну одредницу једне заједнице.

Циљ ове Конференције је да се направи осврт на претходне скупове и  да се преиспита у којој мери се разуме културно добро као почетак и трајање система вредности и да ли се  као такав може очувати?

Конференцију прати Зборник радова који ће и овог пута бити подељен учесницима и гостима..

Одржавање Конференције и публиковање Зборника радова омогућила је Градска управа Града Београда – Секретаријат за културу.

VIII konferencija poziv VIII konferencija program

Дани европске баштине 2017

Дани европске баштине 2017. обележени су и бројним програмима Завода за заштиту споменика културе града Београда – стручним вођењима кроз историју и архитектуру Београда, радионицама и предавањима. Шетња Парк пријатељства у Новом Београду одржана је у понедељак, 18. септембра 2017. у 16:30, а обилазак је водила историчарка уметности Ивана Весковић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда. Следећег дана, у уторак, 19. септембра 2017. у 17:00, на програму је била шетња Земунском тврђавом. Обилазак је водила историчарка уметности Александра Дабижић, виши стручни сарадник Завода.

park-prijateljstva-foto-dusan-milenkovic

IMG_20170919_175744 (1)

За дане викенда организована су три стручна вођења и радионице и предавања „Наслеђе за децу“. Најпре је у суботу, 23. септембра 2017. у 12:00, одржана шетња Београдском тврђавом којом је посетиоце водио историчар уметности Александар Божовић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда. За недељу 24. септембра 2017. су биле резервисане две шење. Прва је била Улицом краља Петра коју је водила историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода, а друга, у два термина, Дворски комплекс на Теразијама са обиласком Старог двора (Скупштина града Београда) коју је водила историчарка уметности Саша Михајлов, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.

F_0858 (44)

i-4tjQHNG-X2

IMG_3835

Завршница програма Завода у оквиру обележавања Дана европске баштине 2017. било је стручно вођење посвећено згради Београдске задруге у Карађорђевој улици бр.48 и то у четвртак 28.септембра 2017. и у суботу 30.септембра 2017. године. Предавач је била архитекта Александра Шевић виши стручни сарадник Завода.

22228334_1520216421355167_465839810930056294_n

Стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда су били и гости Народног музеја Кикинда који је био домаћин овогодишње централне манифестације Дани европске баштине на тему Културно наслеђе и природа. Том приликом су представницима Министарства и информисања, ако и запосленима у установама културе представљени редовни програми Музеја, изложбе, радионица на градском тргу, посета Сувачи, Terri, Пашњацима велике дропље и имању Mokrin House.

22089901_1680959005279506_5386232300620159630_n