Обилазак Спомен подручја Јасеновац

Представници Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, в.д. директора, Александра Шевић, архитекта и Саша Михајлов, историчарка уметности присуствовали су одржавању седнице Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на „Старом београдском сајмишту“ у Манастиру Јасеновац дана 23. септембра 2017. године, којом је председавао епископ пакрачко-славонски господин Јован Ћулибрк. На седници је разматран низ питања везан за меморијализацију жртава, споне логора Старо сајмиште са логором смрти Јасеновац у којем су страдали Срби, Јевреји, Роми и други грађани Југославије, а потом и ревитализацији споменика културе „Старо сајмиште – Логор Гестапоа“. Након седнице, чланови Комисије са сарадницима који прате њен рад обишли су Спомен подручје Јасеновац у Републици Хрватској и у оквиру спомен подручја сталну поставку меморијалног музеја, а потом и Спомен подручје Доња Градина у Републици Српској са циљем сагледавања историјских чињеница везаних за страдања на простору Југославије у Другом светском рату и начинима обележавања простора на којима су се налазили логори током Другог светског рата.

1.jasenovac 2.jasenovac 3.jasenovac 4.jasenovac 5. 20170923_160923_HDR 5.jasenovac 6.jasenovac

Дани европске баштине

Дани европске баштине 2017. године обележени су  темом „Културно наслеђе и природа“. На овај начин прикључили смо се обележавању заједничке теме на нивоу Европе. Принцип неодвојивости културног и природног наслеђа препознао је и Унеско кроз Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине.

1

2

Пројекат „Наслеђе за децу“ другог викенда за редом у оквиру Дана европске баштине у Заводу за заштиту споменика културе града Београда презентовале су ауторке Ана Сибиновић, дипл. етнолог и документариста Слађана Милојевић. Предавању и радионици присуствовали су ученици четвртог разреда основне школе „Иво Андрић“ из Раковице. Најпре је било речи о споменицима културе које су обишли у шетњи Калемегданом, споменику Победник и Београдској тврђави.  Истовремено им је указано на делатност Завода и на број културних добара који се штити на подручју града Београда.

4

С обзиром на овогодишњу тему било је речи о културном добру Ботаничка башта „Јевремовац“, одличном примеру на коме је ученицима приближено прожимање природног и културног наслеђа. Ученици су активно учествовали у разговору и давали примере из свог окружења као што је Топчидер у коме се испред конака кнеза Милоша налази стари платан. Сазнали су ко је оснивач ботаничке баште у Београду и по коме је добила име, где се налази један од најстаријих и најбољих стакленика у Европи али и која су три   основна елемента присутна у јапанским вртовима. Као споменик културе им је приближен споменик Јосифу Панчићу.

 Из издавачке делатности Завода приказан им је и филм „Београдско наслеђе 011“.

                                                                                                                                                 Уследила је радионица на којој су цртали објекте које је Завод конзервирао и ревитализовао, а своје утиске о посети Заводу и обележавању Дана европске баштине изнели су у Књизи утисака.

 

5

Најава програма Завода у оквиру „Дана европске баштине“ од 18-24.09.2017.

EUROHD_LOGO1У оквиру обележавања „Дана европске баштине“ Завод за заштиту споменика културе је припремио бројне и разноврсне програме:

1. Шетња – Парк пријатељства у Новом Београду – термин – понедељак, 18. септембар 2017. у 16:30
Место окупљања: на почетку Алеје Мира (наспрам Споменика Вечној ватри), Парк пријатељства
Обилазак води историчарка уметности Ивана Весковић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

park prijateljstva

2. Шетња Земунском тврђавом – термин – уторак, 19. септембар 2017. у 17:00
Место окупљања: Миленијумска кула
Обилазак води историчарка уметности Александра Дабижић, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

Zemun panorama 1

3. Шетња Београдском тврђавом – термин – субота, 23. септембар 2017. у 12:00
Место окупљања: плато испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“
Обилазак води историчар уметности Александар Божовић, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

 

4. Шетња улицом Краља Петра – термин – недеља, 24. септембар 2017. у 11:00
Место окупљања: испред Конака кнегиње Љубице
Обилазак води историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Претходно пријављивање није потребно

ulica kralja petra

5. Шетња Дворски комплекс на Теразијама са обиласком Старог двора (Скупштина града Београда) – термин – недеља, 24. септембар 2017. у 11:00 и у 12:00 (Место окупљања: фонтана између Старог и Новог двора из улице Краља Милана
Обилазак води историчарка уметности Саша Михајлов, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.
Пријављивање неопходно: пријављивање се врши у Информативном центру Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова  5, тел: 011-2635-622. Неопходно да пријављени посетиоци понесу важећи лични документ.

8a

6. Радионица „Наслеђе и културни предео“ – термини одржавања су 23. и 24. септембар 2017. у времену од 11:00 до 12:30 часова
Место одржавања: Завод за заштиту споменика културе града Београда.
Презентацију, предавање и радионицу ће држати етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић.
Претходно пријављивање није потребно

najava

Радионице „Наслеђе и културни предео“ и шетња Дунавском падином у оквиру „Дана европске баштине“

Током првог викенда обележавања „Дана европске баштине“ у просторијама Завода одржане су презентација и радионице „Наслеђе и културни предео“ на примеру културног добра „Ботаничка башта Јевремовац“, као и дружење уз мала слатка и слана задовољства са београдским основцима и њиховим млађим другарима.

IMG-b4cf05b2416aaeaa24a23025d40505d3-V

Презентацију, предавање и радионицу водиле су етнолог Ана Сибиновић и конзерватор Слађана Милојевић, ауторке пројекта „Наслеђе за децу“, а њихови гости су имали прилику да нешто науче о споменичком наслеђу града Београда и у форми интерактивне презентације прошире знања и успоставе однос према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати. Деца су активно учествовала, постављала питања, али и одговарала на њих, цртала, писала утиске у за то посебно припремљену свеску.

20170917_112932

 

У суботу 16. септембра 2017. у 11:00 часова, одржана је и шетња на простору Дунавске падине, којом је Завод представио пројекат сарадње са београдским средњим школамаБеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“. Предавањима о споменицима Јосифу Панчићу и Доситеју Обрадовићу у оквиру Академског парка, Турбету шеих Мустафе, Подручју око Доситејевог лицеја са објектима Доситејев лицеј, згради Велике школе, Божићевој кући, Кући вајара Драгомира Арамбашића, Кући Михаила Ђурића и Бајракли Џамији су се презентовале Архитектонско-техничка школа, Прва београдска гимназија, Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“, Тринаеста београдска гимназија, Четрнаеста београдска гимназија и Школа за дизајн.

20170917_122953

 

Програм су водиле ауторке пројекта, историчарке уметности Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда