Радни састанак поводом обележавања дана Завода за заштиту споменика културе града Београда

Поводом обележавања 57 година од оснивања Завода за заштиту споменика културе града Београда у петак 26. маја 2017. године у сали Завода одржан је радни састанак руководилаца службе заштите непокретног културног наслеђа на подручју Србије и представника респектабилних струковних удружења из цивилног сектора. Госте је поздравила в.д. директора Завода Оливера Вучковић и исказала потребу за блиском сарадњом и умрежавањем свих стручњака који заједничким снагама раде на очувању баштине.

_DSC0034

Представљени су актуелни пројекти Завода за заштиту споменика културе града Београда: рестаурација београдских фасада (архитекта Љиљана Конта), поплочавање просторно културно-историјских целина на примеру Косанчићевог венца (архитекта Раде Мрљеш), као и надзор над извођењем радова на културним добрима – Народним музејом (архитекта Александра Шевић) и Музејом савремене уметности савремене уметности (архитекта Светлана Марковић).

_DSC0071

У разговору након презентација размењена су мишљења и ставови о стању у области заштите непокретних културних добара, али је указано и на проблеме и могуће правце будућег деловања. После радног дела уследио је заједнички обилазак најзначајнијег споменика културе Београда – Београдске тврђаве и том приликом су представљени пројекти обележавање споменика културе QR кодом (историчар уметности Ивана Весковић) , који је започет 2015. године заједно са Факултетом организационих наука (ФОН) и Викимедијом Србија, као и обележавање објеката и споменика на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан (архитекта Невенка Новаковић) који је Завод урадио у сарадњи са Јавним предузећем „Београдска тврђава“.

_DSC0035

Састанку су присуствовали представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Завода за заштиту споменика културе Ниш, Завода за заштиту споменика културе Ваљево, Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, Друштва конзерватора Србије, Друштва архитеката Београда, Do.Co.Mo.Mo. Србија, Београдске тврђаве.

 

 

„БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“

У суботу 20. маја 2017. године одржана је завршница пројекта „БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“ Завода за заштиту споменика културе града Београда. Догађај је најавила и окупљене поздравила в.д. директора Завода Оливера Вучковић. Током шетње „Дунавском падином“ наши суграђани су имали прилике да чују предавања београдских средњошколаца на тему бројних споменика културе који се налазе на овом простору. Ученици Прве београдске гимнаизије, Девете гимназије „Михаило Петровић Алас“, Тринаесте београдске гимназије, Архитектонске – техничке школе, Четрнаесте београдске гимназије и Школе за дизајн говорили су о Античком Сингидунуму, споменицима Јосифу Панчићу и Доситеју Обрадовићу, Подручју око Доситејевог лицеја са најстаријим објектима у овом старом градском амбијенту, сакралном и профаном наслеђу турске културе, згради Реалке, Аеро клуба, Етнографског музеја и Народног позоришта, као и о бројним градским кућама које су сачуване на дунавској падини, а чији су становници били угледни интелектуалци, уметници и политичари свог времена. Предавања су била истовремено научно утемељена и изузетно занимљива.

01 02 04

Овом заједничком шетњом завршен је четврти по реду циклус едукације младих који воде виши стручни сарадници Завода за заштиту споменика кутлуре града Београда, Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, историчарке уметности. Још једна генерација ђака развила је свест о значају непокретне културе баштине, о њеним културним, историјским, архитектонским и другим вредностима.

 

Нела Мићовић

виши конзерватор

Година рођења: 1969.
Образовање: дипломирани археолог

Рођена у Краљеву 18. септембра 1969. године, где је завршила основну и средњу школу. Филозофски факултет у Београду на групи за археологију завршила је са просеком 9,50 и стекла звање дипломираног археолога.

Од 2002. године запослена је у Заводу за заштиту споменика културе града Београда на пословима археолога-конзерватора, где је и стекла звање вишег стручног сарадника.

Бави се истраживањем, заштитом, конзервацијом и презентацијом археолошких локалитета на подручју Београда. Учествовала је у археолошким истраживањима Манастира Тресије на Космају, била је руководилац вишемесечних археолошких истраживања током изградње подземне гараже на простору испред Скупштине града, била је ангажовна на пројектима археолошких истраживања локалитета „Три листа дувана“, „Окретница у Рајићевој“ и „Блок између улица Цинцар Јанка и Узун Миркове“. Резултате ових истраживања објавила је у стручним часописима „Наслеђе“ и „Археолошки преглед“.  Године 2010. покренула је Пројекат презентације покретних археолошких налаза у подземној гаражи, на месту њиховог проналаска. У марту 2011. године Пројекат је реализован и изложбена поставка римских налаза у савременом простору заживела је у Београду.

У свом стучном раду посебну пажњу посвећује презентацији непокретних културних добара и археолошких локалитета са територија градских општина. Учесник је бројних телевизијских емисија које имају за циљ популаризацију културног наслеђа Београда. Члан је домаћих и међународних удружења која се баве очувањем споменика културе и археолошких налазишта, од којих су јавности најпознатија Друштво конзерватора Србије и ICOMOS (међународни савет за споменике и споменичке целине и саветодавно тело Унеска).

Ангажована је на међународном пројекту „Дунавски лимес“ који има за циљ истраживање археолошких локалитета дуж тока Дунава кроз Србију и њихово стављање на Прелиминарну листу Унеска.

Од 2013. до 2014. године вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, а затим именована за директора Завода до 20.04.2017. године.

Говори енглески и руски.

Оливера Вучковић

Оливера Вучковић

Директор

Година и место рођења: 1969, Београд

Образовање: Филозофски факултет Универзитета у Београду, дипломирани историчар

 Радно искуство:

април 2017 – новембар 2018. вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда;

2002–2017. запослена у Јавном предузећу за обављање делатности од општег интереса за град Београд „Београдска тврђаваˮ / ЈП „Београдска тврђаваˮ, на пословима сарадника за програмску делатност, руководиоца Одељења за продукцију уметничке делатности и руководиоца Службе за програмску делатност;

2004–2012. члан Надзорног и Управног одбора ЈП „Београдска тврђаваˮ;

1994–1995. професор разредне наставе за предмет историја;

Радне активности:

 • руководилац пројеката ЈП „Београдска тврђаваˮ у области заштите културних добара;
 • истраживање и прикупљање података и информација у области заштите културних добара;
 • аутор и руководилац Пројекта обележавања објеката и споменика на Београдској тврђави и парку Калемегдан;
 • руководилац тима ЈП „Београдска тврђаваˮ за израду Пројекта ревитализације Ташмајданске пећине;
 • реализатор презентација културно историјског и споменичког наслеђа у оквиру археолошко-историјских тура на Београдској тврђави и парку Калемегдан;
 • организатор преко 120 изложби из области ликовне уметности, мултимедија и изложби у области културног наслеђа;
 • аутор великог броја изложби из области културно историјског и природног наслеђа;
 • аутор изложбе „Дунав – уметник, путник, сведокˮ у Културном центру Србије у Паризу, 2015. године и Европском парламенту у Бриселу, 2016. године;
 • учесник у раду Сeкциja тврђaвa и oстaтaкa утврђeних грaдoвa у Србиjи;
 • члан организационог одбора манифестације Дани Београда и Дани европске баштине;
 • аутор и организатор програма у оквиру манифестација: Ноћ музеја, Дани Београда и Дани европске баштине;
 • аутор текстова у јавним медијима и каталозима;
 • аутор текста за публикацију „Београдска тврђава и градско пољеˮ и текстова за веб-сајт ЈП „Београдска тврђаваˮ;
 • аутор и организатор едукативних програма и радионица за децу;
 • аутор и организатор програма у оквиру пројеката рада са децом ометеном у развоју;
 • реализатор манифестација и програма  у сарадњи са амбасадама у Србији;
 • аутор и реализатор програма са факултетима универзитета у Београду и Новом Саду (Факултет ликовних уметности, Факултет примењених уметности, Архитектонски факултет)
 • вођа тима ЈП „Београдска тврђаваˮ који је добио Сребрну медаљу Универзитета уметности у Београду за значајан и креативан допринос развоју Факултета примењених уметности у Београду;
 • учесник и предавач на радионицама из области заштите културних добара и едукације;
 • водитељ и модератор програма и манифестација из области културе.